Első alkalommal találtak fehérjét egy meteoritban

Első alkalommal találtak fehérjét egy meteoritban

(Fotó: averie woodard/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Harvard Egyetem kutatócsoportja és két biotechnikai cég, a PLEX és a Bruker Scientific az Acfer 086-os nevű meteorit tanulmányozása során arra jutottak, hogy annak mélyén egy proteinmulekula van, adta hírül a Futurism tudományos hírportál.

A kutatók tanulmánya szerint a földi proteinek szerkezetétől ez nagyban különbözik. Aminosavakat több évtizedre visszamenően már korábban is találtak meteoritokban, de proteint, azaz fehérhét még nem. A tanulmányt még nem közölték tudományos folyóiratban, még annak lektorálása van folyamatban.

Korábban a földön kívüli eredetű életnek többször is sejtették már nyomát, a leghíresebb az 1984-ben talált ALH84001-es számú, Marsról származó meteorit, melyet az Antarktisz jegébe fagyva találtak meg 1984-ben, és amely egy 1996-os elemzés szerint baktériumok maradványait tartalmazta. E felfedezés teremtette meg az asztrobiológia tudományágat, egyúttal fellendítve a pánspermia-hipotézist.

Ez a hipotézis azt feltételezi, hogy az élet bolygóról-bolygóra üstökösök becsapódása és a bolygó kérgének az űrbe való kilökődése, majd annak az űrből egy másik bolygóra való meteoritként való becsapódása által tud tovaterjedni. Az elképzelés feltételezi azt is, hogy bizonyos, szélsőséges fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal bíró élőhelyekhez alkalmazkodott, úgynevezett extremofil baktériumok a kőzetbe beágyazódva, annak mélyebb rétegeiben képesek spóraként életben maradni akár több millió éven keresztül is az űrben, majd túlélni egy új bolygó légkörébe való becsapódást, hogy ott megtelepedve elterjesszék az életet.

Az elmélet nem ad magyarázatot az első élet kialakulására, és gyakorlatilag bizonyíthatatlan, ám az ilyen és ehhez hasonló újabb leletekre mint mellette szóló bizonyítékokra lehet tekinteni.

Tudomány rovatunk további cikkeiért kattintson ide! Ha a történelem érdekli, akkor Időgép rovatunkat érdemes figyelnie!