Legközelebb jövő kedden próbálják fellőni az Artemis-1-et

Legközelebb jövő kedden próbálják fellőni az Artemis-1-et

Az Artemis-1 az indítóálláson (Fotó: NASA)

Fotó: NASA/Joel Kowsky

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NASA bejelentette, hogy az Artemis-1 rakéta következő, immár harmadik felbocsátási kísérletének időpontját jövő keddre tűzték ki – ha csak egy trópusi vihar nem húzza keresztül a számításaikat. A startot lehetővé tévő időablak keleti parti idő szerint kedden 11:37-kor nyílik meg, innentől hetven percáll rendelkezésre a rakétaindításra.

A rendkívül fantáziadús nevű Space Launch System (SLS) rakéta, illetve a tetején ülő Orion űrhajó továbbra is a floridai Kennedy Űrközpont indítóállásában pihen. És több mint valószínű, hogy ott is marad, hiszen a karibi térségben formálódó egyik vihar a modellek szerint éppen Florida felé fordul majd, így alig 20 százalék az esély arra, hogy megfelelőek lesznek az időjárási körülmények az indításhoz.

Minthogy azonban nagy a bizonytalanság az időjárást illetően, az indításról csak a legutolsó pillanatban fognak dönteni. Az Artemis-1 rakétának (Az Artemis-1 szigorú értelemben a küldetés neve, nem a rakétáé) nem szabad semmilyen csapadékon áthaladnia, márpedig azindítási időablakban záporokra lehet számítani.

Nagyon veszélyes ugyanis, ha villám csap a rakétába, márpedig villámcsapást maga a rakéta is előidézhet. A rossz idő miatt az is előfordulhat, hogy a rakéta nem maradhat az indítóállásban, hanem vissza kell tolni a hangárba. Ez újabb több napos csúszást eredményezne. Az indítóálláson álló rakéta akár 137 kilométeres szelet is kibír.

Eközben az Artemis-1 körüli technikai problémák elülni látszanak. A NASA szerint az üzemanyag-feltöltési teszt nagyon sikeres volt (bár két hidrogénszivárgást is észleltek), és a rakéta készen áll a felbocsátásra. Ha nem jönne össze a szeptember 27-i felbocsátás, akkor a következő próbálkozásra október 2-án kerülhet sor.

(CNN)

Címkék: Artemis 1