Lemondott a Pennsyvaniai Egyetem rektora, és a Harvard-rektor széke is remeg a vélt antiszemitizmus miatt

Lemondott a Pennsyvaniai Egyetem rektora, és a Harvard-rektor széke is remeg a vélt antiszemitizmus miatt

Elizabeth Magill (Fotó: UPenn)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott a Pennsyvaniai Egyetem rektora, és a Harvard rektorának széke is remeg az Egyesült Államokban a közel-keleti konfliktus után fellángolt antiszemtizmus-vita kapcsán. A két egyetemi vezető ugyanis kétértelmű választ adott arra a kérdésre, hogy sérti-e az egyetem szabályait, ha a zsidók kiirtására szólítanak fel a kampuszon.

Mint azt lapunk is megírta, 100 millió dolláros adományt vont vissza a Stone Ridge Asset Management mecénás a Pennsylvaniai Egyetemtől, miután az egyetem elnöke ambivalens válaszokat adott a kampuszon megjelenő antiszemitizmussal kapcsolatban egy kongresszusi meghallgatáson. Az amerikai képviselőház a Pennsylvaniai Egyetem elnökét, illetve a Harvard Egyetem és az MIT vezetőit kérdezte az egyetemi kampuszokon megjelenő antiszemitizmusról. Az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta ugyanis megszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások az amerikai egyetemeken. Elizabeth Magill, a Pennsylvaniai Egyetem rektora és rektortársai ismétlődően kitérő választ adtak arra a republikánus kérdésre, hogy sérti-e az egyetem szabályzatát, ha a kampuszon a zsidók kiirtására szólítanak fel. Ők erre azt válaszolták, hogy „a kontextustól függ”.

Számos amerikai egyetemen tartottak palesztin- (és Hamász-) párti tüntetéseket, miután október 7-én az Izraelbe betörő Hamász-terroristák 1200, többségükben civilt, közöttük számos nőt és gyermeket gyilkoltak meg, majd erre válaszul Izrael háborút indított a Gázai-övezet ellen. A demonstrációk többsége a palesztinok pártját fogta, és az összegyűlt, főleg hallgatókból álló csoportok sok helyütt antiszemita rigmusokat kezdtek skandálni, intifádára hívtak fel, illetve az elhíresült „a folyótól a tengerig” jelmondatot ismételgették, ami arra utal, hogy Izraelt bele kell szorítani a Földközi-tengerbe, magyarul el kell pusztítani.

A rektorok ellentmondásos nyilatkozatait számos szereplő, például a Fehér Ház is elítélte, és ők nem sokkal később elnézést is kértek, kijelentve, hogy hiba volt nem egyértelműen állást foglalniuk az antiszemita népirtás ellen. Ezzel azonban sokan nem elégedtek meg, és elsőként Elizabeth Magill körül fogyott el a levegő, aki a hétvégén lemondott a Pennslvaniai Egyetem rektori pozíciójáról (bár továbbra is az egyetem oktatója marad).

Ezzel azonban várhatóan nincs vége az incidens utóhatásainak, hiszen sokan a másik két rektor, Claudine Gay és Sally Kornbluth távozását is követelik. Gay a Harvard rektora, és hétfőn ül össze az egyetem elnöksége, ahol várhatóan döntés születik majd a sorsáról. Ő is elnézést kért már nyilvánosan az elítélhető nyilatkozatáért. Kérdéses, hogy az egyetem vezetősége végül le fogja-e váltani, mert közben petíciót indítottak az egyetemen, amit már több mint 500 tanár írt alá. Ebben kiállnak Gay mellett, és arra szólítják fel az elnökséget, hogy „álljon ellen az akadémiai szabadságot csorbító politikai nyomásnak”. A petíciót olyanok is aláírták, akik az elmúlt napokban élesen elítélték Gay megnyilvánulását. Gay a Harvard első fekete női rektora (elnöke), és alig fél éve választották meg.