Megnevezeték a Crew Dragon első orosz űrhajósát

Megnevezeték a Crew Dragon első orosz űrhajósát

Crew Dragon, Kennedy Űrközpont, USA, 2020. május 21. (Fotó: NASA/Bill Ingalls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban még cinikusan leszólták, most úgy néz ki, orosz is fog repülni az Elon Musk fémjelezte Space X űrhajójával.

Szergej Korszakov lehet az első orosz kozmonauta, aki az amerikai Crew Dragon űrhajó fedélzetén indulhat majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte Pavel Vlaszov, az orosz űrhajósok kiképzőközpontjának vezetője vasárnap a Komszomolszkaja Pravda rádióállomással.

– Vegyes legénységekkel szándékozunk repülni. Vagyis a Roszkoszmosz kozmonautája repül majd a Crew Dragonon, a NASA asztronautája pedig a mi űrhajónkon. Szergej (Korszakov) az első jelöltek egyike, aki a Crew Dragonnal fog repülni – mondta az MTI által is idézett orosz tisztségviselő. Hozzátette, hogy Korszakov felszereléséhez már méretet vettek a NASA-nál.

A Roszkoszmosz korábban bejelentette, hogy az amerikai Mark Vande Hei tagja lesz a Nemzetközi Űrállomásra a tervek szerint április 9-én startoló Szojuz MSz-18 űrhajó legénységének. A NASA közölte, hogy ezért cserébe egy orosz kozmonautának 2023-ban lesz helye az amerikai űrhajón. A Szojuzt áprilisban két évtized után először bocsátották volna fel kizárólag orosz űrhajósokkal a fedélzetén, ám a NASA 2020 végén helyet kért rajta Vande Hei számára. Az amerikai űrhajós Korszakovot váltja a legénységben.

Az amerikai űrsikló program nyugdíjazásával 2011 és 2020 május vége között az ISS-re kizárólag orosz űrhajókon szállították a személyzetet. Előtte egy keresztrendszer működött, amelynek alapján az orosz és az amerikai űrhajósok egymás űrjárműveit használhatták. Majd az Elon Musk nagyvállalkozó Space X űrcégének tavalyi sikeres emberes rakétafellövéseivel Amerika ismét képes lett önerőből földkörüli pályára juttatni űrhajóst.

A NASA aztán tavaly közölte, hogy a keresztrendszerhez való visszatéréséről tárgyal a Roszkoszmosszal. Dmitrij Rogozin, az orosz állami űrvállalat vezérigazgatója decemberben még úgy nyilatkozott, hogy a Roszkoszmosz egyelőre nem készült fel arra, hogy Crew Dragonnal küldjön fel kozmonautákat az űrállomásra, de műszaki konzultációkat folytat az ügyben. Érdekes mellékzönge, hogy a Space X sikeres tesztjei előtt Rogozin élesen és cinikusan támadta Muskot és ambícióit.