Nincs összefüggés a covid-oltás és a menstruációs zavar között

Nincs összefüggés a covid-oltás és a menstruációs zavar között

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) logója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Gyógyszerügynökség bejelentése szerint a vizsgálatok eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy összefüggés lenne a koronavírus-oltás és a menstruációs rendellenességek között. Ennek megállapítását elvileg is kizárja az, hogy ezek a zavarok mindenféle oltás nélkül is gyakoriak, és ezernyi ok állhat a hátterükben, tudósít a HVG.

Az EMA emellett arról is döntött, hogy a Johnson & Johnson vakcinájának betegtájékoztatóján szerepeltetni kell az alacsony trombocitaszámot, mint lehetséges mellékhatást. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy ez rendkívül ritkán fordul elő.

Azt is bejelentették, hogy sok olyan mellékhatást tapasztalhatnak a beoltottak, amelyek nem közvetlenül az oltás következményei, hanem az az azzal összefüggő szorongásból adódnak. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a fülzúgás. Erre figyelmeztetni kell a beoltottakat.