Ön is segíthet feltérképezni a kiszáradó vízfolyásokat

Ön is segíthet feltérképezni a kiszáradó vízfolyásokat

A Dera-patak Pomáznál, a kivágott fák helyén terjed a japánkeserűfű Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mobilja segítségével bárki hozzájárulhat egy pécsi szakemberek részvételével zajló, kiszáradó vízfolyásokat feltérképező nemzetközi kutatás sikeréhez – derül ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) MTI-hez eljuttatott közleményéből. Mint írták, a globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, ezek hatása pedig egyre erősebben jelentkezik az emberek mindennapi életében és a gazdaságban. Ezt a jelenséget vizsgálja az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programjában megvalósuló, DRYvER elnevezésű nemzetközi projekt keretében 25 kutatóintézet több mint száz kutatója, közöttük a PTE szakemberei.

A kutatók Európa és Dél-Amerika folyóhálózatain gyűjtenek adatokat, hogy később az összes kapcsolódó tudományterület nézőpontját magába foglaló megközelítéssel stratégiákat, eszközöket és ajánlásokat dolgozhassanak ki. A közlemény szerint világszerte több tízezer kisebb vízfolyást érint a kutatás, azokról ugyanakkor a folyamat hatásainak megértéséhez nem áll elegendő adat a kutatók rendelkezésre.

A vízfolyás-kiszáradások időbeli dinamikájának megértéséhez elengedhetetlen a széles körű adatgyűjtés, ezért a kutatóknak szükségük van a lakosság segítségére is. Ehhez egy ingyenes mobilalkalmazás áll a túrázók, természetjárók és -kedvelők rendelkezésére. A DRYRivERS applikáció segítségével bárki dokumentálhatja a vízfolyások aktuális állapotát, pusztán a helyet kell megadni, ki kell választani a mederben tapasztalható aktuális állapotot és készíteni egy fotót. Az alkalmazással rögzített minden megfigyelés nyilvánosan elérhető a projekt honlapján, a dryver.eu oldalon, a felhasználó pedig a későbbiekben saját aktivitása révén játékokban, kihívásokban vehet részt, és elismeréseket, jelvényeket gyűjthet.

A PTE közleménye szerint az alkalmazással gyűjtött adatok segítségével létrejöhet a „kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlasza”. Kiemelték: megfelelő adatmennyiség birtokában a későbbiekben akár a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait is lehet majd modellezni. (MTI)