Össze sem lehet hasonlítani az oltottakra és az oltatlanokra leselkedő veszélyeket

Össze sem lehet hasonlítani az oltottakra és az oltatlanokra leselkedő veszélyeket

Az Egyesült Államokban kórházba került betegek napi száma 100 ezer lakosra vetítve (kék: nem oltott, zöld: oltott populáció) (Forrás: CDC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Betegségellenőrző- és megelőző Központ, a CDC (gyakorlatilag az országos járványügyi hivatal) szakértői a minap mutatták be a legfrissebb járványügyi adatokat, és ezeket a nagyon részletes táblázatokat és grafikonokat – a magyar hatóságokkal ellentétben – azonnal nyilvánosságra is hozták. Cikkünkben a legfontosabb grafikonokon keresztül mutatjuk be az egyesült államokbeli járványhelyzetet, amelynek legfontosabb üzenete így fogalmazható meg: bár Amerikában jelentős járványhullám tetőzik az elkövetkező hetekben, ez gyakorlatilag csak az oltatlanokat érinti.

Az oltottak nagyon nagy többsége köszöni szépen, remekül van. Esetleg náthásak picit, de elvétve kerülnek kórházba, és szinte sohasem halnak meg Covidban. Ezért a szakértői bizottság tagjai már nemcsak engedélyezik, hanem egyenesen ajánlják a vakcinákat. Az amerikai Szövetségi Élelmiszerügyi és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) nemrégiben teljes engedélyt adott a Pfizer-oltásnak, és nemsokára a Moderna teljes engedélyezése is várható. E változás miatt megnyílik a lehetőség például a munkáltatók számára, hogy kötelező oltásokat írjanak elő az alkalmazottaknak, és az engedélyezett vakcinákat már reklámozni is lehet.

Napi adatok

A járványadatok azt mutatják, hogy jelenleg az Egyesült Államokban 150 ezer napi esetszám körül tetőzik a jelenleg zajló járványhullám (ez Amerikában a harmadik vagy a negyedik, attól függően, hogy a tavaly tavaszi és nyári hullámokat egynek vagy kettőnek tekintjük). A 150 ezres napi esetszámok nem sokkal maradnak el a téli hullám 200 ezret valamivel meghaladó számaitól (minden ábra forrása a CDC):

Ugyanakkor a halálozás csak harmada-negyede az előző tél tragikus statisztikáinak. Bár a tél vége óta most haladta meg újra a napi ezret az Amerikában Covidban elhalálozott emberek száma, az év elején ez a szám napi négyezernél is több volt a csúcsidőszakban. Ez egyértelműen az oltások pozitív hatásának tulajdonítható.

 

A vakcinák megvédik az embereket

Az alábbi ábrán a kórházba kerülés kockázata látható. A kék vonallal ábrázolt oltatlan, illetve a zöld vonallal jelölt teljesen beoltott emberek veszélyeztetettsége teljesen más ligában mozog. A nem oltott emberek folyamatos bizonytalanságban élnek: ha jön a járványhullám, nő a veszélyeztetettségük. Az oltottak kórházba kerülési adatain egyszerűen nem látszanak a hullámok, olyan elenyészők ezek a számok. De még a hullámvölgyekben is sokszoros veszélyben vannak az oltatlanok az oltottakhoz képest.

A CDC adatai szerint az oltott amerikaiak 0,006 százaléka, vagyis 100 ezer emberből hat fertőződött meg olyan súlyosan a Coviddal, hogy kórházban kelljen ápolni. A teljesen oltott Covid-halottak aránya még ennél is sokkal alacsonyabb. Olyan kicsi, hogy kifejezni is nehéz: a 0,000012-ed részük hunyt el koronavírusban (a 175 millió teljesen oltott amerikaiból mindeddig mindössze 2063 ember). Vagyis az eddig Covidban elhunyt 640 ezer amerikainak mindössze 0,3 százaléka volt teljesen oltott. A halálos áldozatok 99,7 százaléka pedig oltatlan volt.

Az oltás korántsem a legidősebbek számára fontos. A korcsoportokra bontott grafikonokból kiderül, hogy a kórházba kerülés tekintetében arányaiban a legnagyobb csökkenést az 50 év alatti korosztályban okozzák a vakcinák. Itt (az első grafikonon) 24-ed részére csökken a rájuk nehezedő veszély, 50-64 év között 19-ed részére, míg 65 év felett 13-ad részére. Természetesen minden korcsoportban megkérdőjelezhetetlen a vakcinák elsöprően pozitív hatása:

A delta variáns hatása

A világszerte dominánssá váló delta (indiai) vírusmutáns némi fogást talált a vakcinákon, de ez szerencsére nem csökkenti jelentős mértékben a hatékonyságot. Az alábbi ábrán a körök egy-egy kutatás eredményeit jelenítik meg, a különböző színek a vizsgált vakcinatípust jelentik. Az első csoport az összes fertőzéssel szembeni hatékonyságot mutatja, mellette a tünetes fertőzések, aztán a kórházba kerülések és a súlyos megbetegedés (a függőleges tengelyen a hatékonyság százaléka) látható.

Amint látható, a tünetes és az összes fertőzés tekintetében bizonyos vizsgálatok a Pfizer-oltás csökkenő hatékonyságát találták. Itt azonban figyelembe kell venni, hogy ebben az összesnél benne vannak a tünetmentesek is, a tüneteseknél pedig a szimpla náthások is. Ezek az esetek nagyon nagy részben olyan betegségek, amelyekkel normál esetben az ember nem is foglalkozik, és semmiképpen sem terheli velük az egészségügyi ellátórendszert. Az utolsó két ábrán látszik, hogy az igazán súlyos fertőzést továbbra is nagyon nagy arányban kiküszöböli az oltás, és ez a lényeg.

A fiataloknál is felbecsülhetetlen a vakcinák jótéteménye

A Pfizer-oltás delta variáns hatására némileg csökkent hatékonysági mutatóival számolva is egyértelmű, hogy a rendkívül ritka esetben előforduló, és az oltással esetleg összefüggésbe hozható szívizomgyulladás előfordulása sok nagyságrenddel kisebb, mint az oltással elkerülhető kórházba, illetve intenzív osztályra kerülések száma:

Az ábra bal oldalán a Coviddal összefüggő, de az oltással elkerülhető kórházi kezelések (világos kék) és intenzív terápiás kezelések (sötét kék) látszanak a 16-17, a 18-24, illetve a 25-29 éves korosztályokban. A jobb oldalon a szívizomgyulladásos esetek ugyanezekben a korosztályokban. Felül láthatók a lányok adatai, alul a fiúké. Még a legrosszabb felállásban (a fiatal fiúknál) is az látszik, hogy a súlyos Coviddal kórházba kerülés elkerülésének esélye sokszorosa a szívizomgyulladásnak. De például a 25-29 éves lányoknál az oltás 3600-szor jobban csökkenti a Coviddal kórházba kerülés veszélyét, mint amennyi szívizomgyulladást elméletileg okozhat.

A konklúzió egyértelmű: az oltottak szempontjából jelenleg nincs járvány az Egyesült Államokban, gyakorlatilag biztonságban érezhetik magukat. Az oltatlanok viszont veszélyben vannak, és oltás nélkül abban is maradnak, ki tudja meddig.