Ötödével csökkent az EU károsanyag-kibocsátása 2008 óta

Ötödével csökkent az EU károsanyag-kibocsátása 2008 óta

Füstölgő gyárkémények Szófiában (Fotó: Yaroslav Boshnakov/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió a 2008-as adatokhoz képest 2021-re mintegy 22 százalékkal csökkentette az éghajlatra káros üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat adatai szerint a legnagyobb visszaesés a bányászati szektorban mérhető, ez 42 százalékos kibocsátáscsökkenést jelent. Az áram- és gázellátás károsanyag-kibocsátása 39, míg az iparágé 23 százalékkal lett kevesebb.

Az adatok szerint 2021-ben az egész év során összesen 3,6 milliárd tonnányi szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat bocsátottak ki. A háztartások esetében, melyhez hozzátartoznak a közlekedésből és a fűtésből származó károsanyagok is, 22 százalékkal csökkent a kibocsátás mértéke. Az Eurostat egyébként úgy kalkulál, hogy 2023-ra a repülés kibocsátását is figyelembe véve 2008-hoz képest több mint 25 százalékkal kevesebb károsanyag kerül a levegőbe az EU-ban. Ez egyébként az 1990-es kibocsátási szint kétharmada.

A hvg.hu által is idézett uniós statisztikai hivatal a napokban számolt be arról is, hogy a legtöbb EU-tagállamban csökkent a földgázfogyasztás augusztus és november között, a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos gázfogyasztásához képest átlagosan 20,1 százalékkal.