Science: nem hatékony a reptéri szűrés

Science: nem hatékony a reptéri szűrés

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Science amerikai tudományos szaklap cikke szerint a korábbi tapasztalatok is azt mutatják: testhőmérséklet-vizsgálattal nem minden beteget tudnak kiszűrni.

A jelenlegi koronavírussal szembeni egyik legfontosabb járványügyi intézkedés a reptereken – de akár a határokon vagy az utakon – az utasok testhőmérséklet-vizsgálata, amely abban segít, hogy kiszűrhessék a potenciálisan hőemelkedéses, lázas személyeket. (Ezzel összefüggésben a hatóságok – induláskor és érkezéskor – kikérdezhetik az utasokat, hogy merre jártak – így is monitorozva az esetleges járványügyi kockázatokat.)

Koronavírus - 19-re nőtt itthon a fertőzöttek száma | Magyar Hang

A patinás amerikai tudományos szaklap, a Science pénteken megjelenő számának egyik cikkében azonban arról írnak, hogy a korábbi és jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, az induló és érkező utasok testhőmérséklet-vizsgálata valószínűleg nagyon keveset tud tenni azért, hogy lelassítsa a kórokozók terjedését. A fő problémát a cikk szerint az jelenti, hogy ezek a vizsgálatok kifejezetten ritkán tudják kiszűrni a fertőzött személyeket.

– Történelmi távlatból nézve, a korábbi járványokról készült szaktanulmányok is azt mutatják, hogy a korábbi koronavírus, a SARS, illetve az ebola vagy a H1N1-infulenza idején is át tudtak csúszni fertőzött személyek a reptéri szűréseken. És az elmúlt hetek ezzel kapcsolatos intézkedései is azt mutatják az Egyesült Államokban, hogy hiába próbálják a reptereken kiszűrni a Covid-19 elnevezésű megbetegedést okozó vírussal, a SARS-CoV-2-vel fertőzötteket, ez nem gátolta meg a kórokozót abban, hogy ne jusson be és terjedjen el az országban – olvasható a Science cikkében.