Idén januárban annyi eső esett néhány helyen hazánkban, mint tavaly hét hónap alatt

Idén januárban annyi eső esett néhány helyen hazánkban, mint tavaly hét hónap alatt

A januári csapadékösszeg január 23-ig (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van olyan hely Magyarországon, ahol január elsejétől most hétfő reggelig csaknem annyi csapadékot mértek, mint tavaly az első hét hónapban összesen! Igaz, 2022-ben történelmi aszály pusztított Magyarországon – január elsejétől július végéig országos átlagban alig 207 milliméter csapadék hullott, ami a legszárazabb első hét hónap 1901 óta. Bár a kettő nem jár szükségszerűen együtt, tavaly volt a mérések óta jegyzett legmelegebb nyár is: az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a 2022-es nyár az átlagnál 2 Celsius-fokkal volt melegebb. A mezőgazdaság helyzetét a múlt évben tovább nehezítette, hogy egy évvel korábban, tehát 2021-ben is meglehetősen aszályos nyarat és őszt regisztráltak, így a földek már alaposan ki voltak száradva a még nagyobb aszály előtt. A vízhiány inkább az ország keleti felét érintette, a legsúlyosabb helyzet az Alföld középső és tiszántúli részén volt. (Ezt megelőzően országos átlagban a legszárazabb nyár a XX. század eleje óta az 1952-es volt, ami a szárazság mellett tartós hőséggel is telt. Az Alföldön akkor sokfelé 80 mm alatti, Szegednél 60 mm körüli évszakos csapadék esett, és az is érdekes, hogy azt a szárazságot is sok eső követte, hiszen az az ősz országos átlagban a legcsapadékosabb a mai napig.)

Tavaly is furcsán alakult a nyár vége és az ősz is: augusztus utolsó dekádjában és szeptemberben bőséges csapadék érkezett, kedvező feltételeket teremtve az őszi vetésekhez, ám az újra rendkívül száraz októberben a búza korai fejlődése erősen lelassult. A novemberi esők és az átlagosnál enyhébb idő következtében azonban mind a repce, mind az őszi kalászosok jól fejletten, megerősödve nézhettek a tél elé. Most pedig, a januári bőséges áldás miatt már a belvíz okoz sok helyen problémát. Jó kérdés az is, hogy mire lesz elég az elmúlt időszak csapadékbősége, vagyis hogy lejut-e a talaj mélyebb rétegeibe a mostanában ránk zúdult vízmennyiség. 

Bár minket ez nem vigasztal, az aszályprobléma globális: a klímaváltozással foglalkozó Másfélfok honlap cikke szerint az európai folyók kétharmadában a tavaly nyári vízhozam a szokásos alatt maradt, harmaduk esetében pedig kivételesen alacsony volt. Az egyik leginkább érintett folyó a Rajna, amely alig egy évvel ezelőtt még éppen a rekord árvizek pusztítása miatt uralta a címlapokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberétől, Gaál Árontól több érdekes ábrát kaptunk: az elsőn a január 1–23. közötti csapadékmennyiség látható. Ez a következő ábrával összehasonlítva különösen érdekes, hiszen utóbbi az 1991-2020 közötti harminc év januári csapadékösszegek átlagát mutatja. Van, ahol most több mint ötszörösen meghaladja az érték a sokéves átlagot!

Eközben szinte folyamatosan rekordmeleg van: Szenteste napján például Budapest Lágymányoson 13,1 fok volt, ami új rekord: a korábbi csúcstartó 1958 volt 12,5 Celsius-fokkal. A tudósok azt tapasztalják, hogy az egész évet vizsgálva januárban történt a legnagyobb melegedés - emiatt a korábbi, éves szinten leghidegebb nappalaink január közepéről a hónap végére kerültek, és ugyan továbbra is ez a leghidegebb hazai hónap, de már jóval kevésbé marad el decembertől. Mindez azzal magyarázható, hogy a december szinte nem változott, míg februárban gyakorlatilag minden nap kissé melegebb van mostanában, mint 40 évvel ezelőtt. Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus-hidrológus azt fejtegeti egy másik Másfélfokos cikkben: hetvenöt százalékos valószínűséggel állíthatjuk, hogy az általunk okozott klímaváltozás miatt csökkent a téli napok (amikor egész nap fagy) száma Magyarországon az elmúlt negyven évben, vagyis 1981-2021 között. A téli napokban az ország egész területén csökkenő trendet figyelhetünk meg, mely hegységeinkben, az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben elérheti a 3-4 nap/évtizedes mértékű csökkenést is. Kétezer előtt a hazai hegyeken még évi 30 nap felett volt a téli napok száma, azonban 2000 után ez a megindult felmelegedés hatására már csak kis területre korlátozódik, és északkeletről délnyugat felé haladva jutunk a 25 napról a 15 nap körüli értékekig.

A folyamat egyértelműen pozitív hatású az energiafogyasztás és a fűtésszámlák tekintetében, és pszichológiailag is jó hatással van ránk a téli meleg, azonban nem szabad megfeledkeznünk a negatív következményekről sem: a sarkvidékek erőteljesebb melegedése gyengíti a poláris futóáramlást, ami extrém hőmérsékleti rekordokat okozhat hazánkban is; a mezőgazdaságban a károkozók könnyebben áttelelnek, és akár több életciklusra is képesek; a hidegigényes termények vegetációs időszaka felborul, ami gazdasági károkat okoz, növelve a tavaszi fagykárok súlyosságát; megszűnhet a téli turizmus és síelés, miközben az influenza-szezon is hosszabb és erőteljesebb lehet.

A vízre visszatérve, jól látszik, hogy a megoldás hosszú távon az őszi-téli csapadék víztározókba való felfogása-megtartása lenne, amit aztán nyáron, az aszályos időszakban öntözésre használunk fel. 2010 után az Orbán-kormány felismerni vélte ezt a problémát, és döntést hoztak egy nemzeti vízstratégia elkészítésére, és azon belül egy cselekvési program, a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Kvassay Jenő Terv elkészítésére. Hogy ebből mennyi valósult meg, a magyar gazdák tavaly nyáron megtapasztalhatták.