Történelmi megállapodást kötöttek az óceánok védelmében

Történelmi megállapodást kötöttek az óceánok védelmében

Kék bálna az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal 2010. szeptember 29-i felvételén (Fotó: NOAA Photo Library/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Történelmi megállapodás született az óceánok védelméről – jelentette a BBC. A brit közszolgálati adó beszámolója szerint az ENSZ illetékes testületében a felek – köztük olyan nagy játékosok, mint az Egyesült Államok, Kína, az EU és Nagy-Britannia – megállapodtak arról, hogy 2030-ig a világ tengereinek 30 százalékát védett övezetté kell alakítani.

A megállapodás jelentőségét az jelzi, hogy a mintegy 40 éve érvényben lévő hasonló egyezmény nyomán ma csupán csak az óceánok 1,2 százaléka védett, miközben a legfrissebb jelentések szerint a tengeri élővilág legalább 10 százalékát a közvetlen kihalás veszélye fenyegeti. Az új védett területeken, amelyeket a most megkötött szerződés létrehozott, korlátozni fogják a halászat mennyiségét, az érintett területeken áthaladó hajózási útvonalakat, valamint az olyan kutatási tevékenységeket, mint például a mélytengeri bányászat – amikor a tengerfenékről, legalább 200 méteres mélységben található ásványokat bányásszák.

A beszámolók szerint a finanszírozás és a halászati kérdések miatt a tervezetről mintegy 10 évig folyt a vita. Az egyezmény aláírását pedig egy 38 órás diskurzus előzte meg az ENSZ-ben. 

A Greenpeace nevű környezetvédelmi szervezet üdvözölte az új megállapodást. Mint írták: „Most kezdődik az előkészítő munka a ratifikálás és az óceánok védelme érdekében. Az erőfeszítést tovább kell folytatni az új veszélyek, például a mélytengeri bányászat visszaszorítása érdekében, és az élővilág megvédésére kell összpontosítani. Több mint 5,5 millió ember írta alá a Greenpeace petícióját egy erős és hatékony szerződés érdekében. Ez mindannyiunk győzelme.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.