Tudósok vitatják, hogy a meleg lassítaná a járvány terjedését

Tudósok vitatják, hogy a meleg lassítaná a járvány terjedését

Védőmaszkot viselő gyalogosok Vuhan egyik elnéptelenedett utcáján 2020. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Arek Rataj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban voltak olyan remények, hogy a koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzőképessége gyengül a meleg, párás környezetben. Az Amerikai Orvosok Szövetségének honlapján megjelent korábbi kutatást ismertető tanulmány szerint ennek ellentmond, hogy a kínai Jiangsu tartománybeli Huai egyik kórházában kezelt betegek közül kilencen egy szállodai zuhanyozás, illetve a hotel medencéjének használata közben fertőződtek meg.

Kiderült, hogy a vírust egy korábban Vuhanban járt fürdővendég hozta magával. A férfi kizárólag a zuhanyozót használta a hotelben, majd néhány nap múlva észlelték rajta a koronavírus jellegzetes tüneteit. Hét másik fertőzött a zuhanyozót, a szaunát és a medencét is használta, a kilencedik koronavírusos pedig a létesítmény egyik alkalmazottja volt.

A 300 négyzetméteres fürdőben a hőmérséklet 25 és 41 Celsius-fok között mozgott, a levegő páratartalma pedig 60 százalék volt. Ezért a kutatók vitatják azt a korábbi állítást, hogy meleg és páradús környezetben csökken a koronavírus fertőzőképessége.