8000 levélszavazat már beérkezett

8000 levélszavazat már beérkezett

Az április 3-ai országgyűlési választás szavazólapjait nyomtatják a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában 2022. március 9-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nyolcezer levélszavazatot leadtak az április 3-ai parlamenti választásra és a vele egy napon rendezett népszavazásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező levélben szavazóknak az NVI március elején postázta ki a szavazólapokat és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat. Összesen 456 ezren szerepelnek a levélben szavazók névjegyzékében.

Az NVI a valasztas.hu oldalon közölte, hogy az NVI-hez közvetlenül 7838 levélszavazat érkezett már vissza, külképviseleteken pedig 338 darabot adtak le. Az NVI most először közölt adatokat ebben a választási eljárásban a visszaérkezett levélszavazatok számáról, de mostantól minden nap közli internetes tájékoztató oldalán, hány levélszavazat érkezett vissza.

Az NVI-hez visszaérkezett levélszavazatokat elzárva tárolják március 28-ig, az NVI ugyanis csak akkor kezdheti meg a levélszavazatok külső borítékának felbontását és (a szavazatokat tartalmazó boríték felbontása nélkül) a választópolgár azonosítását, azaz a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévőkkel. A szavazatokat tartalmazó borítékot azonban csak a voksolás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben, és akkor kezdődhet a voksok összeszámlálása is. Levélben csak pártlistára lehet szavazni, egyéni képviselőre nem.

Négy évvel ezelőtt 360 ezer magyar regisztrált a levélszavazásra. Ezen szavazók jelentős része, várhatóan több mint 250 ezren Erdélyben élnek – írtuk korábbi cikkünkben.

Arról is beszámoltunk, hogy Szerbiában a Vajdasági Magyar Szövetség, vagyis a Fidesz szerbiai partnerének aktivistái kézbesítették azokat a borítékokat, amelyekben a magyarországi országgyűlési képviselők választásán és az országos népszavazáson való részvételhez szükséges szavazólap kapott helyet. A Szabad Magyar Szó vajdasági magyar hírportálnak több olvasó is jelezte, hogy nem a posta, hanem a VMSZ aktivistái keresték meg őket azzal, hogy náluk van az ő, vagy közeli hozzátartozójuk nevére szóló szavazási levélcsomag, amit mielőbb kézbesíteni szeretnének. De ami ennél is érdekesebb, a párt aktivistái azt javasolták, hogy ne az ingyenes postai úton juttassák vissza a szavazataikat, hanem ezt is bízzák rájuk. A lap erről bemutatott több Facebook-üzenetet is, amelyeket olvasóik osztottak meg velük.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján tette közzé a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókat, ezek alapján a Vajdaságban tapasztalható eljárás szabályellenes. „A szavazási levélcsomag személyes átvétele során a választópolgár érvényes fényképes igazolvánnyal köteles igazolni a személyazonosságát. Amennyiben a nem magyar hatóságok által kiállított igazolványon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (pl. lakcímkártya) bemutatása válhat szükségessé. A szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.”

Ráadásul mint a Szabad Európa cikkéből kiderül, akár harmincezer határon túli halott szavazó is szerepelhet a választási névjegyzékben. Legalábbis ezt mondják azok a politikai szereplők, akik szerint Erdélyben és a Vajdaságban szinte bárki szavazhat a halottak helyett.