Jakab Péter rákérdezett a jegybank több száz milliárdos veszteségére, ami meglepően kevés figyelmet kapott

Jakab Péter rákérdezett a jegybank több száz milliárdos veszteségére, ami meglepően kevés figyelmet kapott

Jakab Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

És akkor itt egy újabb kérdés, amit meg kell válaszolni – vezeti fel a témát Jakab Péter, a Jobbik vezetője legújabb Facebook-bejegyzésében. Az MNB tavalyi több száz milliárdos veszteségéről van szó, amelyet a jegybank elnöke, Matolcsy György nemrég közölt, és amelyet az állami költségvetésből kell kipótolni.

Ilyesmire egyébként Matolcsy György 2013 óta tartó elnöksége alatt még nem volt példa, sőt, az utóbbi 23 évben mindössze hatszor lett negatív a központi bank eredménye. A mostani masszív veszteség tehát jelentős fordulat ahhoz képest, hogy a 2019-es és a 2020-as évet is 250 milliárd feletti nyereséggel zárta a Magyar Nemzeti Bank, a devizaárfolyamon elkönyvelt nyereségének köszönhetően.

Jakab Péter ezermilliárdos jegybanki veszteségről ír, amelyet abból a költségvetésből kell kipótolni, amely a múlt évet 5 ezer milliárdos hiánnyal zárta. – Ez temérdek pénz, ami hiányzik a kasszából – folytatja az ellenzéki politikus. Kérdés az, hogy ki fogja ezt visszatenni, „a fideszes tolvajok, akik kivették onnan, vagy a magyarok, akik befizették oda”. Végül elszámoltatást ígér, ha hatalomra kerül az ellenzék, ha viszont a Fidesz nyer április harmadikán, akkor szerinte megszorítás lesz, „olyan, mint még soha”.