Márki-Zay Péter az m1-en: Szeretnék megemlékezni arról a fantasztikus eseményről, hogy itt vagyunk

Márki-Zay Péter az m1-en: Szeretnék megemlékezni arról a fantasztikus eseményről, hogy itt vagyunk

Lánczi Tamás műsorvezető és Márki-Zay Péter az M1 stúdiójában 2022. április 14-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeretnék megemlékezni arról a fantasztikus eseményről, hogy itt vagyunk az MTVA-ban – így kezdte az m1 48 perc című műsorában a beszélgetést Márk-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

„Mindenkinek köszönöm, hogy most végre az ellenzék képviseletében bejuthattunk ide, több mint öt percre. Ha most megengeded, arra kérlek, hogy 10 másodpercre maradjunk mindketten csöndben. Arra emlékezve, hogy ez egy fantasztikus eredmény, hogy a mi pénzünkből fenntartott közmédiában, most már egy bukott választás után az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként van alkalmunk beszélgetni” – mondta Márky-Zay Péter.

Lánczi Tamás műsorvezető azonban nem hagyta a 10 másodperc csöndet, azt mondta, hogy a nézők idejével inkább ne éljenek vissza.

Lánczi Tamás azt mondta, hogy ők legalább három tucat alkalommal keresték Márki-Zay Pétert, egy listát is mutatott, amit kinyomtatott. Szerinte az ellenzéknek számtalan lehetősége volt, hogy megjelenjen a közmédiában. És már akkor sem élt vele, ha lehetett, mert szerinte nem illett bele a narratívájukba, amit a gonosz közmédiáról építettek.

Rengetegszer próbálkoztunk, de négy év alatt öt perc jutott – válaszolt Márki-Zay Péter. Hozzátette: nagyon szívesen jött volna ide is, a Pesti TV-be is elment, amikor még oda hívták, de ide nem hívták. Azt mondta erre Lánczi Tamás, hogy az ő műsora elemző műsor, ahova elemzőket hívnak, professzionális politikusokat nem, azért nem hívta ő ide Márki-Zay Pétert eddig, csak a választás után. Bár az nem derült ki, hogy mitől lett elemző a továbbra is aktív politikus, polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.

Márki-Zay Péter azt mondta, meg fogják cáfolni a listáját is, egyetlen ellenzéki politikus sem jutott be a közmédiába, hiba kérték. Rengetegszer próbálkoztunk, rengetegszer lett volna lehetőség az elmúlt négy évben, de ennyi jutott, öt perc – mondta. „Senki ne higgye, hogy nem jöttünk volna el nagy örömmel, sőt, ha lehetett volna reklámot leadni, azt is leadtuk volna” – tette hozzá. (A Lakmusz ma arról írt, hogy az ellenzéki összefogás majd egy órányi hirdetést hagyott veszni a közmédiában.) 

Ezt követően Lánczi Tamás főleg az ellenzéken belüli vitákról, árulózásról akarta kérdezni, Márki-Zay Péter pedig próbálta elmondani a kampányban ismertetett állításait a Fidesz kormányzásáról, nem az ellenzéki pártokat bírálta. Inkább vita volt, mint beszélgetés.

Lánczi Tamás felhozta, hogy agymosottnak vagy gombának nevezte a fideszeseket, de Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy ő egyszer sem a Fidesz szavazóit nevezte agymosottnak, hanem arról beszélt, hogy a Fidesz agymosást folytat. „Amit én mondok, az az, hogy a Fidesz gombának, ostobának nézi a saját szavazóit, az semmiképp sem a szavazókat minősíti, hanem a Fideszt, én nem a szavazókat minősítettem, hanem a Fidesz hozzáállását a saját szavazóihoz” – fogalmazott.

Senki nem akarta megszüntetni a minimálbért – hangsúlyozta arra válaszolva, hogy Lánczi Tamás felolvasott egy idézetet évekkel korábbról, amikor arról beszélt, hogy „nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért”. De a programunkban a minimálbér adómentessége szerepel, erre ráírták a táblákra, hogy megszüntetné a minimálbért, ez akkora vastag hazugság – válaszolta Márki-Zay Péter. 

Elmagyarázta Lánczinak Márki-Zay azt is, hogy minként működik a demokrácia. „Nem úgy, hogy egy diktátor felébred reggel és a saját agya után megy” – mondta.

Többször is elmondta Márki-Zay Péter, hogy hazudtak róla a kampányban, azt is, hogy Ukrajnába vitte volna a magyarokat harcolni és meghalni, ráadásul már hétfőn, erre Lánczi Tamás egyszer sem reagált, hogy tényleg ezt mondta volna bármikor is Márki-Zay. (Azon vitáztak, hogy a Márki-Zay által a Partizánban valóban említett NATO-szerepvállalás mit jelentett., de Lánczi itt inkább a szuverenitási kérdést feszegette.)

Folyamatosan ömlött a hazugság – mondta. „Nem tudtam elmenni a megyében úgy egy gyárlátogatásra, hogy ne engem szidjanak a rádióban, hogy azt hallja a munkás, hogy milyen gonosztettekre készülök. De nem az volt a programunk. Ott volt a hamis hír, ez ment az emberekhez” – fogalmazott. 

Tisztességes dolog ilyet bárkivel csinálni? Olyan szégyen ez, annyira bánt. Én, aki segíteni akartam az embereknek, ezt kapom vissza. A karaktergyilkosság is gyilkosság – mondta Márki-Zay Péter a róla terjesztett hazugságokról, erre Lánczi úgy reagált, hogy húsz éve dolgozik a politikában, a baloldaltól is rengeteg karaktergyilkosságot látott, kérdésre erre példának az O1G-t hozta fel.

Márki-Zay beszélt arról is, hogy őt vádolták azzal, hogy elzárná a gázt, miközben ezt a Fidesz képviselői szavazták meg az Európai Parlamentben. Lánczi erre úgy reagált, hogy ez nem igaz, mert egy módosítót szavaztak meg. Márki-Zay erre a tabletjén megkereste és megmutatta a hírt. Attól még mert a Blikk megírta, attól még ez nem igaz – riposztozott Lánczi. Pedig igaz volt, a módosítót nem szavazták meg, de a teljes dokumentumot igen.

Itt ülünk ebben a műsorban, és most elmondod ugyanezeket a dolgokat, amiket már elmondtál a kampányban – mondta Lánczi. – De Tamás, itt most mondhatom el először őket – válaszolta Márki-Zay. Erre azt mondta Lánczi Tamás, hogy mindenkihez eljutottak Márki-Zay Péter szavai, Youtube-on, Facebook-hirdetésben is többször meghallgathatták.

Mit mondott az EBESZ a választás tisztaságáról– kérdezte Márki-Zay Péter, mire Lánczi Tamás úgy válaszolt, hogy „fogalmam sincs, mit mondott az EBESZ”. Az EBSZ azt állapította meg egyébként, hogy rendkívüli módon aránytalanok voltak a feltételek a Fidesz és az ellenzék között.

„Csirke far-hát hatósági árassá tétele harminc évvel a rendszerváltás után? Ne csodálkozzunk ha az ország iszonyatos megszorítások elé néz. Orbán már a választások napján sem tagadta a rezsicsökkentés megszüntetését, minket vádolt, de ő fogja megszüntetni” – mondta. Ezért kellett volna nyílt vita – tette hozzá.