Orbán Viktor: A kérdés, hogy a következő kormány távol tartja magát a háborútól vagy kockáztatja Magyarország biztonságát

Orbán Viktor: A kérdés, hogy a következő kormány távol tartja magát a háborútól vagy kockáztatja Magyarország biztonságát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háború és a béke jelenti ennek a választásnak a tétjét – ezt ismételte meg a választások előtti utolsó televíziós interjújában szombaton este Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint ha a baloldal nyer, bele fogunk sodródni a háborúba, majd újra arról beszélt, hogy „a baloldal megegyezett lényegében az ukránokkal”.

A kampány eleje azzal kezdődött, hogy visszamenjünk-e a bukott múltba vagy folytassuk azt, amit 12 éve építünk: előre vagy hátra – ezzel kezdte a választások előtti utolsó, a TV2-nek adott interjúját Orbán Viktor. – De beesett a háború, ez egy komoly háború itt a szomszédunkban, könnyű belecsúszni – mondta, kiemelve, hogy vannak Európában olyan országok, amelyek direkt vagy indirekt módon részt akarnak abban venni, ám a magyar érdek, hogy kimaradjunk. A kérdés tehát szerinte az, hogy a következő kormány távol tartja magát a háborútól vagy kockáztatja Magyarország biztonságát.

Szavai szerint „az tudjuk, hogy a baloldal megegyezett lényegében az ukránokkal”, ezért pedig nem az ukránokat hibáztatja, hiszen ez az ő érdekük. A magyar érdek ugyanakkor nem ez. – Ha szétlövik Magyarországot vagy ha fegyverszállítmányokat küldünk és azokat lövik szét Kárpátalján, azzal nem segítettünk senkinek. Ha pedig szankciókat vetünk ki és azzal tönkretesszük a magyar gazdaságot, azzal sem segítettünk az ukránoknak – mondta, kiemelve, hogy itt a magyarok álláspontját kell okosan kialakítani. – Ha a baloldal nyer, bele fogunk sodródni a háborúba – ismételte meg. (Nem tudni, mire alapozva mondja azt Orbán Viktor, hogy az ellenzék megegyezett az ukránokkal, először Szijjártó Péter beszélt erről pár napja, egy nem létező Twitter-bejegyzésre hivatkozva. Az ellenzék cáfolja, hogy bármiről is egyeztetett volna Ukrajnával – a szerk.)

Annyit tudott felhozni a baloldal mentségére, hogy nincsenek egyedül ezzel, hiszen nemzetközi színtéren is van ebben a kérdésben vita. Mi viszont azon országok csoportjába tartozunk, amelyek szerint a NATO-nak inkább ki kellene maradni ebből a háborúból.

Paks II. kapcsán azt mondta, hogy semmi okunk leállítani, hiszen ha azt akarjuk, hogy tiszta energiával működtessük a gazdaságot és a háztartásokat, akkor szükségünk van nukleáris energiára. Pakson kell az új erőművet is létrehozni, ott pedig orosz technológia van. A gáz meg az olaj – mint mondta – nehezebb eset, hiszen az összes gázfelhasználás 85, az olajnak pedig a 60 százaléka Oroszországból érkezik, ráadásul csövön. – Ha a csövön jön gáz és olaj, akkor van, ha pedig nem jön, akkor nincs – mondta. A tétnek azt nevezte, hogy a magyar gazdaság talpon marad-e.

Az Ukrajnából menekülők esetében azt mondta, hogy népességarányosan a legtöbb embernek mi segítettünk, „a magyarok nagyon becsületesen és szívből segítenek, akkor is, ha nem felejtették el, hogy békeidőben az ukránok rosszul bántak a magyarokkal”. A magyar azonban intelligens nép, pontosan tudja, hogy nem most kell előhozakodni ezekkel a régi ügyekkel, majd elrendezzük a jövőben, most bajba jutottak az ukránok, az életükért futnak, ilyenkor rendes ember segít nekik.

– A félelem nem indokolatlan, különösen az idősek esetében, akik láttak már ilyet – mondta, hozzátéve, hogy ezek az emberek tudják: könnyű egy háborúba akár lelkesen is belelépni, de nagyon nehéz kijönni belőle. Az ukrán-orosz háborút is elkezdték valahol keleten, de már a bombák Kijev környékén vannak és az egész frontvonal közeledik nyugat felé. Mint mondta, nem tudja, hogy mit gondoltak a vezetők, amikor ezt a háborúk megindították, de azt tudja, hogy a háborúnak sosem az a vége, amit az elején gondoltak. Ez egy veszélyes helyzet és ilyenkor meg kell őrizni a nyugalmat, ezért használja a stratégiai nyugalom kifejezést. – Nem szabad lelkesedésből vagy indulatból vagy akár a szívünk által vezérelve olyan lépéseket tenni, amiket aztán meg fogunk bánni – fogalmazott.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a válságok kezelésében számít a tapasztalat és a rutin. Mindig azt szokták tanácsolni, hogy megszorítás, de ő ezt sosem volt hajlandó megtenni. 2010-ben is sikerült kezelni a válságot és átalakítani a magyar gazdaság szerkezetét is. A pandémia idején sem a propellerpénz lehetőségével éltek, hanem – ahogy mondta – a vállalkozókkal állapodtak meg. – Ezért van az, hogy sikerült kanyarban előznünk – fogalmazott.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy minden választás új körülmények között történik, a technológiának a szerepe korábban sokkal kisebb volt. Most szerinte az adatvédelem jelentősége megnő és azt látja, hogy a baloldal emberek adatait szerezte meg, „úgy látja”, hogy törvénytelenül, a beleegyezésük nélkül. Ezeket az adatokat kivitték külföldre, újrarendezték, majd visszatáplálták Magyarországra és anélkül, hogy engedélyt kértek volna rá, adatbázisokat hoztak létre és bombázzák az embereket a politikai üzeneteikkel. – Az én jogi megközelítésem szerint ez súlyos törvénysértés – mondta, hozzátéve, hogy ezt nem neki kell kimondani. Ha viszont igaz, akkor – szavai szerint – okkal mondhatja, hogy ilyen méretű tömeges csalásra a magyar választások történetében nem emlékszik.

– Mindent visz a háború vagy a béke – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint azért vannak más fontos kérdések is. Ilyennek nevezte a népszavazást, amely szerinte a gyermekeink neveléséről szól. Mint mondta, Nyugat-Európában egészen furcsa divat kezdődött el néhány évtizeddel korábban, amit senki sem tartott veszélyesnek. – Olyan mókás dolog volt, hogy tőlünk eltérő életvitelű emberek jelentek meg, nyíltan vállalták a másságukat, sőt, azt mondták, hogy azt szeretnék, ha őket is emberszámba vennék, ami teljesen rendben van – mondta, majd jelezte: egyszer csak kiderült, hogy ezek az emberek létrehoznak szervezeteket, létrejönnek lobbicsoportok és elkezdik az ő életfelfogásukat – ami felnőttként teljesen rendben van – a gyermekek között is népszerűsíteni. Itt már a szülők fejében megszólalt a vészcsengő Nyugat-Európában is, „de akkor már késő volt”. – Most Magyarországon is látunk ilyen furcsa dolgokat, ez a genderdolog nyugati irányból halad Közép-Európa felé – közölte, hozzátéve, hogy ha most az elején nem állítjuk meg, ha nem mondjuk ki egyenesen, hogy az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén, akkor ez a propaganda, a gyerekeinkre irányuló szexuális propaganda akadálytalanul bejut majd az iskolákba. – Arra fogunk egyszer csak ébredni, hogy a saját gyerekeink nevelése nincs a saját kezünkben – mondta, hozzátéve, hogy rendes embert nevelni a gyerekekből komoly feladat a szülők számára.

Néhány órával a szavazókörök megnyílása előtt Orbán Viktor arra kérte az embereket, hogy gondolják át a döntésüket, semmiképpen ne maradjanak otthon, a választás mégiscsak egy ünnep. Arra bíztatott mindenkit, hogy menjen el választani és gondolkodjanak el a tanácsán: a háború és a béke jelenti ennek a választásnak a tétjét. – Arra kérem őket, hogy ne kockáztassák Magyarország biztonságát, a nemzeti oldal, a Fidesz és a KDNP meg tudja védeni a békét és garantálni tudja a biztonságot, a baloldal pedig háborús kockázatot jelent – közölte.

Címkék: Orbán Viktor