Ő még csak most 18

Ő még csak most 18

Nagy Blanka (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ideális ellenfél egyik jellemzője, hogy nem tud védekezni a vádakkal, támadásokkal szemben – a többi között erről beszélt nemrégiben George Eli Birnbaum kampányszakértő a svájci Das Magazinnak. Birnbaum a két éve elhunyt Arthur Finkelstein közeli munkatársaként 2008 óta segíti a Fideszt tanácsaival, az elmúlt évek Soros-ellenes kampányainak megtervezésében is szerepet játszott. Most elmesélte, hogy – visszafogottan fogalmazva – a valóságot kiszínezve, tudatosan formáltak ellenségképet a magyar származású milliárdos figurájából. A lejárató hadjárat célszemélyének kiválasztásánál lényeges szempont volt, hogy a politikai támadásra ne tudjon a politika fegyverével visszavágni.

Nem tudom, hogy Nagy Blanka gimnáziumi tanulót ideális célpontnak tekintené-e a nagy Finkelstein, mindenesetre a kormány „sajtója” úgy rontott rá, mintha komoly politikai szereplővel állna szemben, aki fenyegetést jelent a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező hatalomra. Mondhatnánk persze, hogy a lány az egyik kormányellenes tüntetésen elmondott kemény, trágárságokkal tűzdelt beszédével házhoz ment a pofonért, azt azonban semmiképp sem tarthatjuk normálisnak, hogy a fideszes bulvár-szennycsatornák a tanulmányi eredményeiről szóló, az érintett szerint egyébként hamis híreket hintettek szét a nyilvánosságban. Ha kitűnő tanuló volna, mondhatna csúnyát egy nyilvános rendezvényen a politikai vezetőinkről?

Orbán Viktor és a nagy blöff | Magyar Hang

Mára nemcsak a korrupció, hanem vele kéz a kézben a hazugság vált a Fidesz legfőbb politikájává, Orbán Viktor pedig a két lábon járó fake news gyárrá.

Amikor Soros arcképét a mi pénzünket szórva kiplakátolták, a személyén keresztül a kormány ellenfeleit, a vele valós vagy vélt módon összekapcsolható szervezeteket, politikai szereplőket igyekeztek lejáratni. A „hőbörgő”, „bukdácsoló” Nagy Blanka nyilvános szidalmazása, leprolizása a kormányellenes megmozdulások elleni hangulatkeltés célját szolgálja.

Csakhogy amíg a világ egyik legbefolyásosabb embereként a milliárdos spekulánst mégsem érezzük eszköztelennek, kiszolgáltatottnak, addig egy érettségi előtt álló, nem a felső tízezerhez sorolható családban élő kiskunfélegyházi lánynak nagyon is lehet veszítenivalója a miniszterelnök rideg rendszerében. Amelyben sok példát tudunk arra, milyen, amikor a hatalom utánanyúl valakinek, vagy amikor csak fölfele pislogva próbálnak megfelelni a vélt elvárásnak. A bátor, szabadszájú Blanka a saját bőrét viszi a vásárra; „vitapartnerei” a hatalom sáncai mögül, kényelmes pozícióból mocskolják. A méretes kormánypárti szekta kapott egy újabb gyűlölhető ellenséget, addig sem kell gondolkodni túlóratörvényről, a miniszterelnök környezetének mesés gazdagodásáról, várólistákról; az Orbán-ellenes tábor gazdagabb lett egy hőssel, aki az ellenállás szimbólumaként zászlóként lobogtatható. De vajon meddig fogják figyelemmel kísérni a sorsa alakulását?

Nagy Blanka: Voltak, akik elfordultak tőlem | Magyar Hang

Nem sokan, de voltak, akik azt mondták a kormányellenes tüntetésekről ismertté vált lánynak, hogy innentől kezdve nem ismerik.

Csak üdvözölni lehet minden friss, új hangot a magyar közéletben, a fiatalság pimaszságáról, tabudöntögető lendületéről talán még a Fidesz nem a legszebben öregedő vezérkara is őriz magában emlékeket. Nagy Blanka a jelek szerint állja az ütéseket, az ő érdekében is hiányolom azonban ellenzéki részről a szelíd figyelmeztetést: bár ez a hatalom egyre kevésbé méltó a polgárai tiszteletére, a közbeszéd minőségéért minden megszólaló felelősséggel tartozik. Nem a tiltakozások hangerejét, a durvaságot kellene még inkább feltekerni, hanem a részvételt növelni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/4. számában jelent meg, 2019. január 25-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/4. Magyar Hangban? Itt megnézheti.