Az elnökválasztásra robbant be a járvány Amerikában

Az elnökválasztásra robbant be a járvány Amerikában

Trump mellett kapmányolók Floridában. A helyi rendelet szerint közterületen – így az utcán is – maszkot kellene viselniük (Fotó: Gurzó Ákos / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Soha nem találtak egyetlen nap alatt annyi koronavírus-fertőzöttet az Egyesült Államokban, mint pénteken: közel 102 ezer új esetet. Az előző rekord egy napot élt a 92 ezer új pozitív teszttel. Amerikában már meghaladta a 9 milliót a fertőzöttek száma, de ami még sokkal riasztóbb, hogy 8 millióról 9-re mindössze 15 nap alatt emelkedett az esetszám, magyarán két hét alatt egymillió ember kapta el a fertőzést. Az USA ötven tagállamából negyvenkettőben nő a fertőzöttek száma.

Lukács Csaba tudósítása Washingtonból!

A védekezést nehezíti, hogy nincs egységes szabályozás az országban, a tagállamok és azokon belül az önkormányzatok maguk döntenek a védekezésről. Jelenleg 33 tagállamban és Washington DC-ben kell az utcán is maszkot viselni, és én azt tapasztaltam, hogy ezt többnyire be is tartják az emberek, de mindig látni olyanokat is, akik tüntetően nem viselnek maszkot. Boltokba be sem lehet menni, ha nincs rajtunk maszk, és mindenhol felajánlják a kézfertőtlenítőt, sőt, ha kosarat veszünk el a bevásárláshoz, a fülét előttünk fertőtlenítik le. 

A két elnökjelölt homlokegyenesen más stratégiával kampányol a járványhelyzetben: a demokrata Bident gyakorlatilag eldugták az emberek elől, a rendezvényein alig vannak emberek, jellemzően autóból hallgatják a beszédét. Ezzel szemben Donald Trump több tízezres kampányeseményeket tart azokban az államokban, ahol megteheti. Péntek délután például Rochesterben betartatták vele a Minnesota államban a tömegrendezvényekre érvényes 250 fős korlátozást, ezért az elnök be is szólt a demokrata kormányzónak, „úgynevezett vezetőnek” titulálva Tim Walzot. A kormányzó szóvivője később ironikusan megköszönte az elnöknek, hogy „végre egy kampányeseményen betartotta a közegészségügyi előírásokat”.

Valóban, azokban az államokban, ahol republikánus a kormányzó, jellemzően hatalmas tömeg gyűlt össze a Trump-támogatókból, és a felvételek tanulsága szerint sokan nem viselnek maszkot. Az elnök adja alájuk a lovat: ma Michiganben például azt mondta, azért magasak a halálozási számok, mert „az orvosok több pénz kapnak a COVID-halottakért”, vagyis többet jelentenek annak, mint amennyi valójában meghal a vírusfertőzés szövődményeiben. Ez természetesen nem igaz, ráadásul sértő is azokra az egészségügyi dolgozókra, akik keményen dolgoznak az amerikai kórházakban. 

Azt soha nem tudjuk meg pontosan, hogy a választási kampány mennyivel járult hozzá a járvány berobbanásához Amerikában, de az tény, hogy a sokezres tömegrendezvények (ahol az emberek hangosan kiabálnak, énekelnek, táncolnak) tökéletesek az úgynevezett szuperfertőzés kialakulásához, még akkor is, ha többnyire szabadtériek. A vírus miatt több százezren kimaradhatnak a november harmadikai választásból is – ha személyes voksolást terveztek és nem kértek levélszavazatot, de a napokban megfertőződtek, már nem tudnak elmenni szavazni.

Az alagút vége egyelőre nem látszik. Az amerikai gyógyszeripari óriás, a Pfizet igazgatója, Albert Buria azt mondta, a koronavírus-vakcinából több százezer dózist már legyártottak, de november harmadik hete előtt nem tudják megszerezni a hatósági engedélyeket, mert még folynak a tesztek. A kormány már tízmilliárd dollárt adott a védőoltás gyors kifejlesztésére, de most kiderült, hogy újabb kemény milliárdokra van szükség a lakosság beoltásának megszervezésére is.

Vasárnap én is kipróbáltam, hogyan működik Amerikában a többi védőoltás – influenza ellenit például minden patikában lehet kapni (a legtöbb élelmiszerboltnak van saját gyógyszertára), és biztosító-függő, hogy mennyit kell érte fizetni. A helyszínen be is adják – én teljes áron, 44 dollárért vehettem magamnak védőoltást annak ellenére, hogy nem lakom ott és recepttel sem rendelkeztem. Mindössze egy papírt kell kitölteni arról, hogy nem vagyok allergiás rá és vállalom a felelősséget.