Trump továbbra is próbál úgy viselkedni, mintha ő nyerte volna a választást

Trump továbbra is próbál úgy viselkedni, mintha ő nyerte volna a választást

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár már minden államban megvan a győztes, és semmi akadálya az eredmények hivatalossá tételének, Donald Trump továbbra sem ismeri el választási vereségét – ahogy arról sem hajlandó tudomást venni, hogy a koronavírus-járvány tombol Amerikában. Igaz, vasárnap arról tweetelt, hogy Biden csak azért nyert, mert elcsalták a választást, később pontosított, és azt írta ki közösségi oldalára: Biden csak az álhíreket terjesztő médiumok szemében nyert, ő maga nem ismer el semmi ilyesmit, és megismételte, elcsalták a választást. Egyébként akárcsak Trump több más tweetjét, utóbbit is megjelölte a Twitter arról tájékoztatva az olvasókat, hogy Trump állítása arról, hogy csalás történt vitatott.

Eközben Trump egy mindössze 30 éves alkalmazottja javaslataira elkezdett kirúgni kulcspozícióban lévő nemzetbiztonsági szakembereket (köztük az atomfegyverekért felelős ügynökség vezetőjét is) illetve a Pentagonnál szolgálatot teljesítő katonákat.

Pénteken a CIA igazgatóasszonya, Gina Haspel nem vett részt az elnök reggeli nemzetbiztonsági értekezletén – Haspel illetve az FBI igazgatója, Christopher Wray esetleges menesztéséről már akkor írtunk, amikor Trump felmentette Mark Esper védelmi minisztert. Rajtuk kívül Christopher Krebs is veszélyben érzi az állását, ő a kiberbiztonsági hivatal vezetője. Mint a Reuters beszámolt róla, Krebs közeli munkatársainak már elmondta, úgy érzi, fel fogják menteni pozíciójából.

Nem készülnek a hatalom átadására

Nem segíti Trump helyzetét az sem, hogy ügyvédei elveszítették a jogi csatát Michiganben és Pennsylvaniában, valamint visszavonták a keresetet Arizonában is. Ezzel egyértelművé vált, hogy akkor sem lesz változás a végeredményt illetően, ha a georgiai újraszámlálás esetleg megfordítaná az eredményt a déli államban. Ennek ellenére az elnök és legnagyobb lojalistái egyáltalán nem készülnek a hatalom átadására.

Mike Pompeo külügyminiszter újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy minden rendben van, és zökkenőmentesen fog megtörténni az átadás-átvétel egy második Trump-kormányzat számára. A tényleges hatalomátadással foglalkozó kormányzati hivatal vezetőjét, Bonnie Glicket pedig éppen most mentette fel az elnök.

A Fehér Ház még a Biden nevére szóló gratulációkat sem adta át a január 20-án beiktatandó új elnöknek, ahogy nem adtak át az átvevő csapat részére forrásokat, irodákat, elérhetőségeket sem. A hivatalos álláspont szerint mindenképp meg akarják várni, amíg az egyes államok hitelesítik a végeredményeket, bár a korábbi elnökválasztások alkalmával nem volt erre szükség.

Négy éve ilyenkor Barack Obama akkori elnök már fogadta hivatalában a frissen megválasztott Donald Trumpot. Korábban John McCain és Mitt Romney még a választás napján elfogadták a végeredményt, és gratuláltak Obamának. Romney akkor még azért is kritikákat kapott, mert a CNN által bejelentett Obama-győzelem után fél órát várt, hogy elismerje vereségét. Trump védői Al Gore-t hozzák fel példaként, aki csak a választás után harminchat nappal ismerte el vereségét, a Legfelsőbb Bíróság ítélete után. Igaz, akkor mindössze 534 szavazattal nyerte meg az egyik államot George W. Bush, és ezen múlt a választás végkimenetele is. Gore akkor úgy fogalmazott, bár nem értett egyet a döntéssel, de „azért, hogy egyesítsük népünket, és megerősítsük demokráciánkat, felajánlom beismerésemet a vereségről”.

A Washington Post értesülései szerint egyáltalán nincs semmi terve Trumpnak arra, hogyan tudná az elveszített választást megfordítani, sőt, már arról beszél szűk körben, hogy 2024-ben ismét megpróbálkozik majd az elnöki cím elnyerésével. Noha Trump illetve támogatói újra és újra sorozatos választási csalásokról osztanak meg tweeteket, videókat az interneten, illetve újra és újra elhangzik a vád az őt támogató médiában (a Fox News bizonyos műsoraiban, a Newsmaxon és a One America Network-ön), az összes állam szavazatok feldolgozásáért felelős hivatalnokai szerint nem történt választási csalás.

Sőt, az elnöki adminisztráció ezzel foglalkozó hivatala szerint is „ez volt minden idők legbiztonságosabb amerikai választása”. Chad Wolf, a Nemzetbiztonsági Hivatal ideiglenes vezetője is úgy nyilatkozott még a választások előtt a CBS televíziónak, hogy az amerikaiak biztosak lehetnek abban, hogy szavazatuk meg lesz számolva, akár előzetesen voksoltak, akár levélben, akár a szavazás napján fognak szavazni. Miért teszi mindezt akkor a még hivatalban lévő elnök?

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, Trump tartozásai jelentősek, ahogy kampánytartozásai is, ezek akár egy milliárd dollárra is rúghatnak a Forbes magazin számításai szerint. Igaz, hogy a magazin 3,66 milliárdra becsüli az elnök vagyonát, ám Trump nyilván nem szívesen mondana le ekkora összegről csak úgy. Azzal, hogy kétségbe vonja a választás eredményeit, és jelentős számú követőjének és párthívének is ezt kommunikálja, új frontot nyitott – a jogi csatározások frontját –, ehhez pedig újra a támogatásukat kéri.

Honlapján 45, 50, 100, 250, 500, 1000 és 2800 dolláros illetve önállóan megadott összegű felajánlásokat lehet tenni jogi költségeire, ám az apró betűs rész világosan rögzíti: az adománygyűjtést közösen végzi az elnök újraválasztásáért küzdő szervezet, a Save America és a Republikánus Nemzeti Bizottság (gyakorlatilag az országos pártszervezet). Amennyiben a felkínált összeg nem éri el a 8000 dollárt, akkor annak 60 százaléka a Save America szervezet számlájára kerül, 40 százaléka pedig a Republikánus Nemzeti Bizottság számlájára. Utóbbi összegek a kampánytartozás törlesztésére mennek kizárólag, míg a Save America szervezetet Trump a napokban alapította. Ez, a kampányszámláktól eltérően, akár személyes kiadások fedezésére is szolgálhat. Azaz gyakorlatilag Trump saját, nem névre szóló kasszájába fizetnek be az emberek pénzt. Mivel a legtöbb adakozó két és fél millió forintnak megfelelő dollárnál kisebb összegeket szokott felkínálni, így várhatóan szinte semmi sem fog az ő felajánlásaikból Trump ügyvédi csapatára menni, viszont az elnök egy majdnem szabadon elkölthető forráshoz juthat így.

Az elnök úgy tűnik, azt sem hajlandó elismerni, a koronavírus térdre kényszerítette az egészségügyi ellátórendszert is. Nagyjából 250 000 amerikai halt már bele a vírus szövődményeibe, miközben pénteken soha nem látott nagyságú, 183 ezret is meghaladó volt az újabb pozitív esetek száma (miközben közel 10 százalékos volt a pozitív esetek aránya). Jelenleg egyetlen államban sincs kontroll alatt a vírus terjedése, számol be róla a közszolgálati rádió, az Npr is. Ennek ellenére az elnök lezártnak tekinti a kormányzat járványellenes programját, pedig több tagállamban is rosszabbodott a járványhelyzet, sorban zárják le még a korábban vírusszkeptikus kormányzók is saját hatáskörben az államaikat, hirdetnek ki kötelező maszkviselési rendeletet, miközben egyre több egészségügyi intézmény jelzi, hogy kapacitásaik megteltek.

Az elnök azóta is azt hangsúlyozza, hogy a vakcina már elérhető távolságon belül lesz, illetve, van, és hogy az majd megold mindent, azaz gyakorlatilag arra tett fel mindent, hogy addig kell kibírni. Andrew Cuomo New York-i kormányzó az elnök ezen tervét hibásnak nevezte, amire Trump azzal vágott vissza, hogy jó, ha Cuomo nem bízik meg az oltóanyag gyártóiban, akkor a New York-iak emiatt nem fognak kapni az első szállítmányokból. Cuomo erre úgy válaszolt, hogy a New York-iak teljesen megbíznak a gyógyszergyártó cégekben, csak nem bíznak az elnökükben, de biztosak abban, hogy ők is időben kapnak megfelelő mennyiséget a vakcinákból – a Biden–Harris-kormányzattól.