130 milliárd forintra emelik a választások előtt az MTVA költségvetését

130 milliárd forintra emelik a választások előtt az MTVA költségvetését

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke beszédet mond a Budapesti Műszaki Egyetem médiaműhelyének átadásán az egyetem E épületében 2017. október 19-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Telex információi szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis a közmédia, illetve az MTI az eddigi költségvetésén felül további 13 milliárd forintot fog kapni. Így a jövő évi költségvetése összesen 130.14 milliárd forint lesz. Ezt az  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tartalmazza.

Az MTVA költségvetése teszi ki a törvényjavaslatban szereplő intézményeknek juttatott költségvetési támogatás nagy részét. Rajta kívül maga az NMHH 48,8 milliárd forintot, míg a Médiatanács 695 millió forintot kap.

Ismeretes, hogy az MTVA költségvetése szélsebesen emelkedik. A Fidesz hatalomra kerülésének évében szinte pontosan fele ennyi pénzből, 64 milliárd forintból gazdálkodhatott az MTVA. Tavaly lépte át a költségvetés először a 100 milliárd forintot (bár az előirányzott büdzsé valamivel elmaradt a 100 milliárdtól, de ezt nem sikerült tartani). Az idei költségvetés már 117 milliárd volt.

A Telex megjegyzi, hogy az előző választás idején, 2018-ban kiugróan sokkal költekezett túl az MTVA az előirányzott 81 milliárdhoz képest (hiszen végül majdnem 98 milliárd lett a költés).

Az NMHH központi szerepet játszik a közmédia kormány általi ellenőrzésének biztosításában. Ez az oka annak is, hogy a minap lemondott a hatóság elnöke, Karas Mónika, hogy utódát még a választások előtt újabb kilenc évre választhassa meg a Fidesz.

Címkék: költségvetés, MTVA, NMHH