1,7 millió gyűlt össze a Karsai Dániel által megnevezett Bliss Alapítványnak

1,7 millió gyűlt össze a Karsai Dániel által megnevezett Bliss Alapítványnak

A méltóságteljes halálért küzdő Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bliss Alapítványnak ajánlotta fel a Magyar Hang – Az Év Embere címmel járó, jótékony célra szánt százezer forintos adományunkat Karsai Dániel. Felhívásunkra olvasóink 77 százaléka választotta meg öt jelölt közül az ALS betegséggel küzdő alkotmányjogászt. A felajánlás mindig nyitott, a gyűjtés két hete alatt (szerda délig) követőink 1 776 054 forinttal egészítették ki a támogatást.

A Bliss Alapítvány kommunikációjukban is sérült betegeket segít, fejleszt. A társaság Charles Blissről kapta a nevét, aki 1949-ben alkotta meg a Bliss-nyelvet. Ez a jelképrendszer lehetővé teszi a kommunikációs képességükben súlyosan akadályozott emberek részére, hogy beszéd nélkül is kifejezzék gondolataikat. Mivel a beszéd hiánya igen gyakran társul más fogyatékosságokkal, például súlyos mozgáskorlátozottsággal, ezért az alapítvány ennek a célcsoportnak is tud segítséget nyújtani. Ma már gyakorlatilag bármilyen fogyatékosság – mozgásszervi, értelmi vagy érzékszervi akadályozottság – esetén rendelkezésre állnak olyan high-tech eszközök, amelyekkel jól kompenzálható a beszéd hiánya. Ilyen például a fejjel vagy szemmel irányítható egér, amelyek akkor is lehetővé teszik számítógép használatát, ha valaki nem tudja használni a kezét. Ezeket az eszközöket és a mögöttük álló komplex nyelvi és informatikai rendszereket nevezik összefoglalóan augmentatív és alternatív kommunikációnak. – A módszer lényege, hogy a sérült ember teste ne börtön legyen számára, hanem a lehetőségekhez képest a legjobban tudjon kommunikálni – mondta a Magyar Hangnak korábban Veszelovszki Zsanett gyógypedagógus, a Bliss Alapítvány munkatársa. Az alapítvány szakemberei személyre szabottan segítenek kiválasztani a megfelelő módszereket, és lehetőséget nyújtanak a technológiai eszközök kölcsönzésére is.