Két nap után eltűnt a debreceni akkugyár hatalmas vízigényével számoló tanulmány

Két nap után eltűnt a debreceni akkugyár hatalmas vízigényével számoló tanulmány

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Debrecenben a hét elején egy, az akkumulátorgyár ellen fellépők érveit lehazugozó szórólappal indítottak offenzívát a tiltakozási hullám megtörésére – írja a 24.hu. A cikk szerint a városvezetés azt állítja, hazugság, hogy az ipari park 40 ezer köbméter vizet fogyaszt majd naponta, mert szerintük a vízigény biztos nem lesz több 25 ezernél.

A hét elején azonban a kormányhivatal oldalán publikálták a gyárakhoz vezető új vízvezeték építésének előkészítéséhez készült tanulmányt, ami szerint nem hogy 40, hanem hanem átlagosan 42 500 köbméter lesz a vízfogyasztás, ami a nehezebb napokon felmehet akár 60 ezer köbméterig is.

A tanulmány a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF) megrendelésére készült az ipari park vízellátó és szennyvízelvezető rendszerének megépítéséhez. A DIF azért adta be a dokumentumot a kormányhivatalnak, hogy az lefolytathassa a vezetékek megépítését megelőző vizsgálati eljárást, és kiadja az engedélyeket.

A dokumentum szerint az ipari park ivóvíz-ellátásához egy közel 7 kilométer hosszúságú távvezetékre lesz szükség. Az ellátás megtervezéséhez alaposan felmérték a várható fogyasztást, az összesítés eredményét pedig a tanulmány két fejezetében is ismertették.

A tanulmányt két nap után levették az oldalról. A portál kérésére a debreceni önkormányzat sajtóosztálya közölte, azért tűnt el a tanulmány a honlapról, mert a kérelmező az előzetes vizsgálati eljárás iránti kérelmét visszavonta, így a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az eljárást február 1-jén megszüntette.

A debreceni polgármesteri hivatal válaszában pedig az szerepel, hogy a 42 500 köbméter/nap vízmennyiség Debrecen déli és délkeleti városrészének teljes – mind az ipari övezetet, mind pedig a lakóterületeket magában foglaló –, évtizedekre előre tervezett ellátására, a várható csúcsigények kiszolgálására vonatkozik. Hozzátették azt is, hogy a Déli Gazdasági Övezet a jövőben is maximum napi 24 ezer köbméter vizet használhat fel.

A lap megkereste a tanulmányt készítő céget is, amelynek munkatársa telefonon azt közölte: őket eddig senki nem kereste az ügyben, így arról sem tudnak, hogy probléma lenne a vízfogyasztási adatokkal.

Mint megírtuk, az utóbbi hetekben többek között Debrecenben, Nyíregyházán és Fóton is egyre hevesebben tiltakoznak az oda tervezett akkumulátoripari beruházások ellen, a közmeghallgatások rendre botrányba fulladtak. Az LMP csütörtökön jelezte: rendkívüli ülésre hívják össze az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságát, amelyen meghallgatnák Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Lantos Csaba energiaügyi minisztert a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról.