444: Mi állhat a hadsereg vezetésének leváltása mögött?

444: Mi állhat a hadsereg vezetésének leváltása mögött?

Ruszin-Szendi Romulusz vezérõrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 2021. június 8-án (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem nagyon találni magyarázatot arra, hogy miért váltották le hirtelen a magyar hadsereg vezetését – derül ki a 444.hu írásából. A hivatalos magyarázat szerint a Magyar Honvédség eddigi parancsnoka, Korom Ferenc azért kérte felmentését, mert „a Magyar Honvédség előtt álló új feladatok más típusú vezetőt kívánnak”. A cikk szerint ezzel a fő probléma az, hogy senki sem tud arról, hogy a Magyar Honvédség előtt új feladatok állnának.

Korom május végi távozását követően helyettesét, Böröndi Gábort is leváltották, és távozik Mihócza Zoltán, a hadsereg harmadik vezetője. A portál forrásai szerint ellentétek alakulhattak ki a kormány és a parancsnok között a honvédelmi beszerzések körül, nevezetesen, hogy amint korábban is, a harci eszközök kezelésére esetleg nem volt megfelelő személyzet.

Egy, a magyar hadsereggel foglalkozó elemző, a brit Mujtaba Rahman ezzel szemben arról írt, az verte ki a biztosítékot Koromnál, hogy a kormány fel akarta hatalmazni a hadsereg vezetését, hogy zavargások esetén a civil lakosság ellen is bevethető legyen a haderő. Ennek viszont ellentmond, hogy eddig nem látott napvilágot olyan hír, hogy valóban erre készülne a kormány, a koronavírus-járvány idején az utcát járó katonák feladatairól viszont már korábban döntés született. 

Más források viszont arról beszéltek a portálnak, hogy a konok ember hírében álló Korommal szemben az új parancsnok, Ruszin-Szendi Romulusz stílusa sokkal simulékonyabb, amit a miniszterelnök is tapasztalhatott, amikor Ruszin a honvédelmi irányító csoport helyettes vezetőjeként került közvetlen kapcsolatban Orbán Viktorral az operatív törzs ülésein. A volt parancsnok és a miniszterelnök konfliktusát az is cáfolni látszik, hogy később katari nagykövetté nevezték ki, ami elképzelhetetlen lenne, ha haragban váltak volna el, hiszen Orbán Viktor nagy focirajongó, a következő világbajnokságot pedig éppen Katarban tartják majd.