444.hu: van, ahol már a jövő évre sincs időpont hasi ultrahangra

444.hu: van, ahol már a jövő évre sincs időpont hasi ultrahangra

Szabó Gábor ügyvezető ortopéd-traumatológus, sportorvos ultrahanggal vizsgálja egy férfi vállát a Bujtosi Egészségcentrumban Nyíregyházán 2017. január 23-án, az egészségügyi központ hivatalos átadása napján (Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az egészségügy már összeomlott” – kezdte a Facebook posztját egy Pest megyei háziorvos a 444.hu cikke szerint. Ezzel reagált a Magyar Orvosi Kamara titkárának, Svéd Tamásnak az interjújára, amiben a szervezet titkára azt fejtegette, hogyan is néz ki az egészségügy összeomlása. A titkár a Szabad Európának azt mondta, hogy „az egészségügy összeomlása nem egy konkrét időpont, egy egyik pillanatról a másikra bekövetkező esemény, hanem a szolgáltatások színvonalának drasztikus csökkenése, nehézkesebb elérhetősége”. Vagyis amikor a betegek késve jutnak ellátáshoz, emiatt állapotuk jelentősen romlik, adott esetben pedig emberek halnak meg az ellátás késlekedése miatt olyan betegségekben, amelyek egyébként gyógyíthatók egy hatékonyan működő egészségügyi rendszerben.

A Pest megyei háziorvos azt írta, hogy a hasi ultrahangra küldött betegei közül ketten is azzal jöttek vissza a napokban, hogy nem tudtak nekik időpontot adni. Sem most, sem jövőre. A lap megkereste az orvost, aki azt mondta, hogy bármilyen ultrahangra (hasi, nyaki) már szeptember elején is csak jövő évi időpontot tudtak adni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó monori szakrendelőben, de most már 2023-ra sem. Elmondta, hogy beszélt telefonon pár hete a hasi ultrahangot végző főorvossal, aki arról panaszkodott, hogy „megfulladnak” a sok munkában, egész egyszerűen nem győzik.

A posztjában a háziorvos azt írta: „Kész, vége, egész egyszerűen nem tudom, hogy mi a megoldás”. Erről azt mondta a 444-nek, hogy nagyon sürgős esetekben sürgősségi osztályra küldheti a betegeket, viszont ha ilyenről nincs szó, akkor jelenleg nincs megoldás. Ahhoz ugyanis, hogy másik helyre (például a Ceglédi Toldy Ferenc Kórházba, mint 2. progresszivitási szintű ellátóhelyre) küldhesse a betegeit, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene kiadni egy utasítást az általános átirányításról. De ilyen határozat egyelőre nem született.

A hasi ultrahangnál nem az a probléma, hogy nincs elég eszköz, hanem az, hogy nincs hozzá szakember az állami ellátás keretein belül. De több ilyen terület is van (gasztroenterológia endokrinológia), ahol óriási a várólista, és a betegek három hónapon belül, (amíg egyébként érvényes egy beutaló) nem is kapnak időpontot. Ha valaki három hónap alatt bejut egy szakrendelésre, az már nagyon jónak számít.

Felvetette a problémát egy háziorvosos Facebook-csoportban, ahol több kollégája is azt írta vissza, hogy ők már eleve magánrendelésre utalják a betegeiket hónapok óta. Ez viszont az orvos szerint nem lehet megoldás, hiszen „ha kötelező fizetni a tb-t, ne kelljen azt mondani a betegeimnek, hogy menjenek a magán egészségügybe, mert akkor 1-2 héten belül meglesznek a vizsgálati eredmények” .