Ezt tanácsolja a felmondásukat tervező pedagógusoknak a Tanítanék és a noÁr Mozgalom

Ezt tanácsolja a felmondásukat tervező pedagógusoknak a Tanítanék és a noÁr Mozgalom

A noÁr és a Tanítanék mozgalom tartanak közös szolidaritási koncertet és tüntetést a sztrájkoló és polgári engedetlenséget választó tanárok mellett 2022 április 1-jén. (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A köztársasági elnök, Novák Katalin, aláírta a státusztörvényt, így július 15-től valóban bevezetik az oktatási rendszert és az oktatást használók életét felforgató rendelkezéseket – írja a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom lapunknak eljuttatott közös közleményében. Úgy vélik, hogy ezek a rendelkezések nemcsak kártékonyak, de rendkívül bonyolultak is. – Ráadásul a kormány menet közben többször egyoldalú változtatásokat eszközölt, a szakszervezetekkel való megállapodástól önhatalmúlag eltért: gyakorlatilag szemernyi méltányosságot sem volt hajlandó gyakorolni az oktatásban még kitartó pedagógusok, illetve a jövő generációi és szüleik felé – fogalmaztak.

A Tanítanék Mozgalom azt ajánlja a felmondani készülő pedagógusoknak, hogy azt halasszák szeptemberre, mivel az azonnali felmondás nem garantálja a végkielégítést. Szeptemberi felmondás esetén minden pedagógus a ledolgozott évei függvényében részesülhet egy, két vagy három havi bérnek megfelelő végkielégítésben, bát ezek az összegek is „botrányosan alacsonyak”,  de legalább ezt érdemes kivárni – tették hozzá. Annak, aki úgy érzi, hogy elviselhetetlenné vált számára a helyzet, akkor érdemes felmondania, ha már talált új munkahelyet, ami jobban fizet, mint a pedagógusi munka.

Szerintük a hatalom önkényes, hazug, kártékony eljárásának meglesz az eredménye, és pedagógusok ezrei fognak felmondani, noha már így is tarthatatlanul jelentős a pedagógushiány. Ugyanakkor megígérték, hogy folytatják a munkát az oktatási rendszerünk jobbításáért, számukra ez lelkiismereti kérdés. – Az elkövetkező nagyon nehéz időszakban is mindent és minden eszközzel meg fogunk tenni azért, hogy változást érjünk el, hiszen gyermekeink jövője a tét – szögezték le. 

Mint korábban megírtuk, az Országgyűlés kedden fogadta el a nagy felháborodást kiváltó státusztörvényt, amely miatt fél éves munkaidőkerettel, átvezényléssel, hosszabb felmondási idővel kell számolniuk a közoktatásban és köznevelésben dolgozóknak, és ha nem fogadják el az új „megállapodást”, legfeljebb 3 havi végkielégítésre jogosultak. Emellett a „bosszútörvénynek” is nevezett jogszabály 2024. január elsejétől megfosztja tanárokat a közalkalmazotti jogállásuktól, és az óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok számára külön speciális munkajogi szabályokat határoz meg a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” keretében. Eddig közel ötezren jelezték, ha bevezetik a státusztörvényt, felmondanak.

Arról, hogy még mi a gond a státusztörvénnyel, és valójában milyen aknák maradtak benne, amiért az Európai Bizottság is vizsgálni fogja a „bosszútörvényként elhíresült jogszabályt, ITT írtunk részletesen.