Brüsszel megkapta Donáth Annáéktól a státusztörvény angol fordítását

Brüsszel megkapta Donáth Annáéktól a státusztörvény angol fordítását

Donáth Anna (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerdán elküldte az Európai Bizottságnak a státusztörvény Parlament által elfogadott szövegének angolra fordított kivonatát – írja a Momentum Mozgalom lapunknak eljuttatott közleményében. A képviselő egyben megsürgette a Bizottságot, hogy ne csak a státusztörvény kapcsán vizsgálódjanak, hanem emeljék be az EU-s pénzeket blokkoló jogállamisági feltételek közé a pedagógusok 50 százalékos béremelését, és a magyar oktatási rendszer átfogó reformjának megindítását. Donáth szerint a magyar oktatás mostanra olyan súlyos válságba került, ami már veszélyezteti a magyar diákok oktatáshoz fűződő jogát, melyet az Európai Unió Alapjogi Chartája is rögzít. Az Alapjogi Charta megsértését pedig az Európai Bizottság nem hagyhatja válasz nélkül. 

A közlemény kitér arra is, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke korábban bejelentette, hogy szeretnék látni a státusztörvény végleges, elfogadott szövegét, hogy megvizsgálhassák annak jogállamisági problémáit.

A Momentum politikusa egyébként az InfoRádió Aréna című műsorában kedden arról beszélt, hogy a státusztörvény biztosan nem fog megfelelni a jogállamisági kritériumoknak, emiatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást fog indítani Magyarország ellen.

Mint megírtuk, az Országgyűlés kedden fogadta el a nagy felháborodást kiváltó státusztörvényt, amely miatt fél éves munkaidőkerettel, átvezényléssel, hosszabb felmondási idővel kell számolniuk a közoktatásban és köznevelésben dolgozóknak, és ha nem fogadják el az új „megállapodást”, legfeljebb 3 havi végkielégítésre jogosultak. Emellett a „bosszútörvénynek” is nevezett jogszabály 2024. január elsejétől megfosztja tanárokat a közalkalmazotti jogállásuktól, és az óvodákban, iskolákban dolgozó pedagógusok számára külön speciális munkajogi szabályokat határoz meg a „köznevelési foglalkoztatotti jogviszony” keretében. Eddig közel ötezren jelezték, ha bevezetik a státusztörvényt, felmondanak.