„A gyermekvédelemben dolgozók a bérükből nem tudnak emberi módon megélni, csak vegetálnak”

„A gyermekvédelemben dolgozók a bérükből nem tudnak emberi módon megélni, csak vegetálnak”

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke 2021. november 10-én (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Proklamációt intézett Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke szerda délután Orbán Viktor miniszterelnökhöz a szociális ágazat jövőjével és a kormány pedofil ügyben tervezett lépéseivel kapcsán. Az elnök Facebookon közzétett videójában hangsúlyozta, a gyermekvédelem ügyében tervezett lépés, az alkotmánymódosítás nem elégséges, a szociális ágazatban ugyanis sokkal mélyebb problémák vannak. A kormányzat szerinte most úgy csinál, mintha akarna tenni valamit, ám az alapproblémát nem akarja megoldani. Boros Péterné szerint a terület legnagyobb gondja, hogy a szociális területen, így a gyermekvédelemben dolgozók súlyosan alulfizetettek, bérükből nem tudnak emberi módon megélni, csak vegetálnak.

Kiemelte, a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset Magyarországon 655 600 forint. Ezzel szemben a gyermekvédelemben, vagyis a szociális ágazatban dolgozóké még csak a felét sem éri el, mindössze bruttó 301 575 forint. „A Belügyminisztérium, amelynek a dolga lenne, maga is elismeri, hogy csaknem tíz éve képtelen elérni, hogy a szociális ágazatban dolgozók bére legalább megközelítse az úgynevezett nemzetgazdasági átlagot. Néhány héttel ezelőtt bérnövelési követeléseinkre a kormánytól azt mondták, nem tudnak segíteni, a kis előrelépéseket is értékelnünk kell. Nem tudjuk” – mondta az elnök. 

Emlékeztetett arra is, a szociális ágazatban dolgozók az MKKSZ szervezésében többször akartak élni alkotmányos jogukkal, a sztrájkkal, de azt a kormányzat 2019-ben minden létező jogi eszközzel megakadályozta. „Ma már az ország világosan látja, hogy a gyermekvédelem és együtt a szociális feladatokat ellátó ágazat egésze, egy robbanás előtt álló puskaporos hordó” – figyelmeztetett. Felhívta a kormányzat szereplőit, ne várják meg, amíg teljesen kiürül a szociális ágazat és máshol keresnek munkát a szakemberek. Példaként említette, hogy gyermekpszichológusból már most óriási hiány van, jó, ha megyénként egy szakembert lehet találni. „Az öregek és a gyermekek a befogadó otthonokban, a gyermekotthonokban nem tudják ellátni önmagukat” – hangsúlyozta.

Boros Péterné emlékeztetett, Orbán Viktor bruttó keresete márciustól 615 ezerrel fog emelkedni, így bruttó 6,3 millió forintot fog keresni. Csak a bérnövekedése több mint kétszerese a gyermekvédelemben, szociális ágazatban dolgozók 301 575 forintos átlagkeresetének. „Miniszterelnök úr! Emberi megélhetésre alkalmas béreket követelünk a szociális ágazatban dolgozóknak is. Önön múlik, tegyen végre érte” – zárta beszédét.