Kisoroszi polgármestere: a „helyzet tisztázódásáig” állnak a munkagépek a Szigetcsúcson

Kisoroszi polgármestere: a „helyzet tisztázódásáig” állnak a munkagépek a Szigetcsúcson

A kisoroszi Szigetcsúcs (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eredeti tervek szerint már dübörögnie kellene a gépeknek Kisoroszi szigetcsúcson ám még egy darabig biztosan nem kezdődtek meg a munkálatok – tudta meg a Magyar Hang a település polgármesterétől. Molnár Csaba a „helyzet tisztázódásáig” nem engedi felvonulni a munkagépeket.

A Szigetcsúcs igen népszerű, sokan járnak oda úszni, evezni, kempingezni. Natura 2000 természeti védettség alatt áll, és elvileg a Duna-Ipoly Nemzeti Park is védi. Így nem meglepő, hogy a területet érintő építkezés komoly felháborodást és tiltakozást váltott ki: a nemzeti park az önkormányzati projekttel szemben többféle aggodalmat fogalmazott meg csakúgy, mint a WWF környezetvédő szervezet, az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal azonban áldását adta az építkezéshez.

A tervek szerint a 370 millió forintos fejlesztés során a Szigetcsúcsra vezető utat lebetonoznák, kibővített parkolót hoznának létre, és 14 mobil konténert, 44 WC-t és harminc zuhanyállást alakítanának ki. A beruházást „túlturizmusra” hivatkozva látja szükségesnek az önkormányzat és arról kormányhatározat is született, a forrást a Magyar Turisztikai Ügynökségen (MTÜ) keresztül az állam biztosítja.

A Szigetcsúcsot az önkormányzat átadta a kivitelezőnek, ám a munkálatok mégsem kezdődtek meg. Megszólalt viszont kedd este – igaz, csak a Facebookon – Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, aki a viták rendezéséig a beruházás halasztását indítványozta, nem is akárhol, hanem a kormánynál. „Az elmúlt hetekben a közbeszédet meghatározta a kisoroszi szigetcsúcs fejlesztése körül kialakult vita. Fejlesztéspolitikai államtitkárként tudom, hogy a fejlesztések csakis a lakosság messzemenő belátásával és jóérzésével, támogatásával tudnak zökkenőmentesen végigfutni. A rendezett körülmények kialakítása mindannyiunk érdeke, ahogyan az is, hogy a végeredmény mindnyájunk megelégedésére szolgáljon! Éppen ezért, azt a javaslatot tettem a Kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a beruházás” – írta Vitályos Eszter közösségi oldalán.

Ezt követően kerestük meg Kisoroszi független polgármesterét, Molnár Csabát, aki érdeklődésünkre közölte, az a MTÜ-vel kötött szerződés jelenleg is érvényben van, tehát a fejlesztés leállításáról, vagy felfüggesztéséről – legalábbis ezen a szinten – nincs szó.

A gyakorlatban azonban mégis ez a helyzet. Molnár Csaba tájékoztatása szerint ugyanis bár a területet lezárták és átadták a kivitelezőnek, ám a munkálatok egyelőre nem kezdődtek meg. – Tegnap egy technikai probléma merült fel, ma pedig én kértem, hogy ne vonuljanak fel a munkagépek – mondta lapunknak. Megkérdeztük, miért döntött így, ha az MTÜ-vel kötött szerződés továbbra is él, tehát jogi akadálya nincs az építkezésnek. Erre a polgármester azt válaszolta, meg szeretné várni, hogy „tisztázódjon a helyzet.” – Átküldték az EU-fejlesztésekért felelős államtitkár Facebook-posztját és történtek telefonos egyeztetések, amelyek részleteiről nem kívánok beszámolni – közölte Kisoroszi polgármestere, aki azt sem árulta el, ki volt a vonal másik végén.

Nagy István agrárminiszter a Facebookon azt írta, hogy „1997-ben elkövetett adminisztrációs hibák miatt nem valósulhattak meg a természetvédelmi követelmények a kisoroszi Szigetcsúcsra tervezett fejlesztés kapcsán. Ezt nem lehet elfogadni! Utasítást adtam a rendelet módosítására. Az építkezés pedig leállításra kerül. A rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik.”

Molnár Csaba később a 24.hu-nak is nyilatkozott. „Abban biztos vagyok, hogy békés lezárása lesz ennek a dolognak, de arról is meg vagyok győződve, hogy ez a projekt már nem fog megvalósulni. Minden marad úgy, ahogy most van: borzasztó körülmények lesznek, a vendégek továbbra is pottyantós WC-be végzik a dolgukat, melyek tartalma árvíz esetén elárasztja majd a környéket. És marad a borzalmas állapotú út, ahová csak autóval lehet bejutni” – fogalmazott.

A szabadstranddal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy annak nincsen engedélye, nincsen egyetlen mentőmellény sem, nemhogy mentőcsónak. Ezért nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a strandot a felújítás nélkül lezárják. Hozzátette, hogy a kivitelezőt valakinek biztosan kártérítenie kell, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ennek a projektnek a megakadályozásával több más beruházástól is eleshet Kisoroszi.