Jövő héten döntenek a bicskei gyermekotthon elítélt vezetőjének feltételes szabadon engedéséről

Jövő héten döntenek a bicskei gyermekotthon elítélt vezetőjének feltételes szabadon engedéséről

Képünk illusztráció (Forrás: bv.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő héten ül össze az illetékes törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa Vásárhelyi Jánost a feltételes szabadlábra bocsátása ügyében. A döntés tétje, hogy az elítéltet több mint két évvel a teljes ítélet leülése előtt feltételesen szabadlábra helyezik-e, vagy továbbra is fegyházban kell maradnia – értesült a Válasz Online.

Vásárhelyi János 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott az általa vezetett bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban. 2019-ben ítélte a Győri Ítélőtábla jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre, illetve két év három hónapot kapott kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt. Az igazgató ellen az eljárás 2016-ban indult.

Mint a Válasz Online írja, mivel az elítélt már a jogerős ítélet megszületése előtt éveket töltött előzetes letartóztatásban, így büntetésének kétharmada, a hat év két hónap már letelt. A büntetés-végrehajtásnak emiatt indítványoznia kellett a bv-bíró döntését, jelezve az álláspontját, hogy támogatja-e a szabadlábra helyezést. A lapnak a törvényszék szóvivője megerősítette, hogy ezt a bv-bíró nem támogatta, a gyerekotthon volt igazgatója 2023 januárjában nem szabadulhatott, továbbra is fegyházban kellett maradnia. Közben eltelt egy év, jövő héten újabb meghallgatást tartanak, amin ismét döntenek a kérdésről.

A meghallgatásra várhatóan a fegyházban kerül sor, az eseményen a törvényszék büntetés-végrehajtási bírója, az elítélt (jogi képviselőjével), a büntetés-végrehajtás valamint az ügyészség képviselője lesz jelen. A bv-bíró a felek meghallgatása után dönt arról, hogy Vásárhelyit feltételes szabadlábra helyezik-e, vagyis kiengedik-e a börtönből, vagy továbbra is fogva tartják. A Válasz Online számításai szerint eddig nagyjából hét évet és három hónapot tölthetett rácsok mögött, tehát a meghallgatáson arról dönthetnek, kiengedik-e két év három hónappal összbüntetésének letelte előtt. 

Mint ismert, hetek óta nem ült el a botrány, amiért Novék Katalin kegyelmet adott K. Endre volt tanárnak, aki segédkezett az igazgatónak a pedofil bűncselekmények eltussolásában.