A kormány ígéri, ha egy akkugyár szennyezi a környezetet, bezáratják

A kormány ígéri, ha egy akkugyár szennyezi a környezetet, bezáratják

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha egy üzemben veszélyes anyagokkal foglalkoznak és nem tartják be az előírt szabályokat, akkor „be fogjuk záratni a gyárat” – jelentette ki a kormányinfón Gulyás Gergely, amikor a gombamód szaporodó és veszélyes anyagokkal tevékenykedő akkugyárakról kérdezték. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre példaként Bátonyterenyét hozta, ahol határozatlan időre felfüggesztette a dél-koreai akkumulátor-feldolgozó működését a megyei kormányhivatal, mert az üzem sorozatosan megszegte a működéssel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos előírásokat.

A miniszter megismételte, hogy az ilyen gyárakra vonatkozó szabályok az Európai Unióban egységesek és nagyon szigorúak. Mindenesetre meg lehet vizsgálni a lehetőségét annak, hogy a mostaninál akár magasabb bírságot is ki lehessen szabni, bár szerinte a bezárás az elég riasztó.

Az utóbbi napokban egyébként az is kiderült, hogy megkapta az egységes környezethasználati engedélyt az SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyára a Fejér Vármegyei Kormányhivataltól. Az akkugyár nemrég még azzal került a hírekbe, hogy többen rosszul lettek, mert valamilyen anyag a levegőbe került, és belélegezték. 

Szóba került a tájékoztatón az is, hogy ezekben a gyárakban számos helyen külföldi vendégmunkások dolgoznak. Gulyás Gergely szerint a beruházónak kell a munkaerő kérdésére megoldást találnia: ahol van magyar munkaerő, ott azt kell használni, ahol nincs, ott lehet vendégmunkásokat hívni. Ugyanakkor – mint mondta – ezek a külföldiek idejönnek, dolgoznak, majd hazamennek.