A kormány szerint a jövő évi költségvetés a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése

A kormány szerint a jövő évi költségvetés a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése

Fotómontázs a rezsicsökkentés illusztrálására. (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő évi költségvetés biztosítja, hogy a kormány megerősítse az ország védelmét, mérsékelje az energiaválság hatását és fenntartsa a rezsicsökkentést – írja a Pénzügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében. Erre tekintettel, mint hangsúlyozzák, a Kormány üdvözli, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, amely a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése lesz. 

A minisztériumi közlemény hangsúlyozza, sajnálattal tapasztalják, hogy a baloldalra ebben a háborús helyzetben sem lehet számítani, az ellenzéki képviselők ugyanis „nem szavazták meg a rezsivédelem és a honvédelem költségvetését.” Állításuk szerint az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa-szerte jellemző az áremelkedés, a magas energiaárak, az infláció. „Most a legfontosabb feladat Magyarország békéjének, biztonságának megőrzése, valamint az ország energiaellátásának biztosítása és a rezsicsökkentés védelme” – írják. 

A tárca közölte, a 2023-as költségvetésben megtalálhatók a honvédelmi és a rezsivédelmi alaphoz szükséges források, az alapok kiadása pedig meghaladja az 1500 milliárd forintot – ez az extraprofit adókból és egyéb bevételekből származik. A Rezsivédelmi Alap 670 milliárd forinttal járul hozzá a rezsicsökkentés fenntartásához.

A közlemény szerint a költségvetés garantálja, hogy jövőre is fenntarthatók legyenek a családtámogatások, változatlanul megmarad a 13. havi nyugdíj, illetve az inflációnak megfelelően tovább emelkednek a nyugdíjak. A minisztérium leszögezi, a cél, hogy a gazdasági növekedés jövőre is folytatódjon, ám a háborúra tekintettel 2023-ra 4,1 százalékos növekedésre számítanak. Terveik szerint jövőre 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél, valamint az államadósság 73,8 százalékra csökkenése várható.