A koronavírus-fertőzöttek 29 százaléka elhunyt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

A koronavírus-fertőzöttek 29 százaléka elhunyt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban

Fotó: Unsplash/Daan Stevens

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-fertőzéssel bevitt betegek huszonkilenc százaléka meghalt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban – számolt be róla a Népszava. A járvány kitörése óta 202 embert vittek be a Covid-19 miatt, közülük pedig hatvanan haltak meg. Ez erősen túllépi a magyarországi halálozási arányt, ami a fellelt fertőzöttek száma alapján jelenleg 12,2 százalék. (Az arány ugyanakkor lehet alacsonyabb is, amennyiben számos fertőzésgyanús eset feltáratlan marad.)

A Kőbányán található Bajcsy-Zsilinszky Kórház a Pesti úti idősotthon területileg illetékes ellátóhelye, az intézményből többen kerültek be és haltak meg itt. Több mint háromszázan kapták el a lakók közül a fertőzést, a halálos áldozatok száma pedig 44 volt. Karácsony Gergely főpolgármester korábban arról beszélt, hogy többeket negatív koronavírus-teszt nélkül küldtek vissza kórházból az intézménybe, ami miatt jobban terjedt a fertőzés aztán a Pesti úton is.

A Népszavának egy, a kórházban dolgozó munkatárs elmondta, a védőfelszerelések sem mindig elégségesek, a maszkok és kesztyűk közül volt, amely az első pillanatban elszakadt. Az izolációt egy gipszkarton fal és egy ajtó jelenti, csakhogy az nem ér fel a mennyezetig – jegyezte meg.

Ahogy arról az RTL Klub Híradója is beszámolt, az intézmény 1400 dolgozója közül eddig 24-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

Az eddigi adatok szerint április végén az új típusú koronavírus-fertőzések ötvenkilenc százaléka már kórházból vagy szociális intézményből jött.