A Magyar Orvosi Kamara szerint nincs elég védőeszköz az egészségügyi dolgozók számára

A Magyar Orvosi Kamara szerint nincs elég védőeszköz az egészségügyi dolgozók számára

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kincses Gyula a kamara elnöke köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik életük kockáztatásával állnak helyt a koronavírus-helyzet idején. A Magyar Orvosi Kamara elnöke sajtótájékoztatóján azonban hozzátette: az orvosoknak és nővéreknek nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű védőfelszerelés – írja a 24.hu.

Az egészségügy ebben a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól: megfelelő védőeszközöket nyújtson a egészségügy dolgozóknak, maszkból többet, mert az kevés – tette hozzá az elnök. Lénárd Rita alelnök hangsúlyozta, az orvosok korfája magas, 60 évnél idősebb, ezért ők veszélyeztetettebbek. A védőeszközök száma a háziorvosoknál és a kórházi dolgozóknál is elégtelen, maszk sincsen elég, legalábbis erről kaptak visszajelzéseket több helyről. Ezt jelezték már az operatív törzsnek is.

Hozzátették, a védőfelszerelésekből az egész világon hiány van, de a kamara kéri a kormányt, hogy próbáljon hatékonyabban beszerezni, és ne a háziorvosokra hagyja ezt a feladatot.

– Eddig is nehéz volt az egészségügyi dolgozók helyzete, a koronavírus miatt most még nehezebb – hangzott ez a sajtótájékoztatón. Lénárd Rita úgy fogalmazott, idős, veszélyeztetett kollégákat kevés védőeszközzel, méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával küldünk a frontvonalba.

Veszélyhelyzet elrendelését javasolja az operatív törzs | Magyar Hang

Hamarosan dönt a kormány a javaslat elfogadásáról.

Kincses Gyula elnök kiemelte, a mostani helyzet alkalmas arra, hogy újra előtérbe kerüljön a bérezés kérdése, és hogy a kormány olyan bért biztosítson az egészségügyi dolgozóknak, ami itthon tartja őket. Továbbra is folynak a bértárgyalások, amik még nyitottak.

– Az önként vállalt túlmunka felmondása nem sztrájk – emelte ki az orvoskamara elnöke, hozzátéve: a koronavírus-helyzetre való tekintettel semmilyen olyan akciót nem indít a MOK, ami a betegellátás biztonságát veszélyezteti, de a kamara a mai napon letétbe helyezi az önkéntes túlmunka felmondását.

A kezdő orvosok óránként nettó 900 forintot keresnek, a szakorvosok 1200-at, koronavírus-helyzetkor is. Több párhuzamos állásban dolgoznak, kimerültek, magas a rákbetegség kialakulása a körükben, alig látják a családjukat