A magyarokat zavarja az EU-ban a legkevésbé a korrupció

A magyarokat zavarja az EU-ban a legkevésbé a korrupció

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette az Európai Bizottság a korrupcióról készített legfrissebb, 2019 decemberében végzett tematikus Eurobarométer felmérés eredményeitírja az Eurológus.

Az eredmények szerint a korrupciót az európai polgárok nagy többsége – 69 százaléka – elfogadhatatlannak tartja, ugyanakkor a magyarországi válaszadók esetében ez az arány mindössze 38 százalék. Ez a legalacsonyabb érték a felmérésben részt vevő tagállamok válaszadóinak körében.

Tízből átlagosan hét európai polgár – a megkérdezettek 71 százaléka – véli úgy, hogy hazájában széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció, míg Magyarországon a megkérdezettek 87 százaléka vélekedik így.

Európában a válaszadók 70 százaléka, Magyarországon a 80 százaléka szerint a korrupció jelen van az országos közintézményekben, és a megkérdezettek több mint fele ugyanígy vélekedik a korrupció jelenlétéről a politikai pártok körében. Uniós szinten a válaszadók kétharmada, Magyarországon pedig a 80 százaléka nem tartja kielégítőnek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását. 

Az adatok böngészve feltűnő, hogy az emberek a megvesztegetést, a hatalommal való visszaélést a politikai pártok, a politikusok és az állami támogatásokat odaítélő köztisztviselők esetében tartják a legvalószínűbbnek.