A minisztereket kivenné a kormány a kiszervezett alapítványi kuratóriumokból

A minisztereket kivenné a kormány a kiszervezett alapítványi kuratóriumokból

(Fotó: Flickr.com/ActuaLitté)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány támogatja azt a javaslatot, amely szerint a jövőben összeférhetetlen lenne miniszterek tagsága az egyetemi alapítványi kuratóriumokban – közölte a Területfejlesztési Minisztérium az RTL Híradó kérdésére hétfőn. „A kabinet már a múlt héten is napirendre vette ezt a kérdést, de döntés nem született. Ennek egyik oka, hogy az Európai Bizottsággal még tartanak a tárgyalások arról, pontosan milyen politikai tisztségekre vonatkozzon a törvény, de még arról is, hogyan, mennyi időre lehessen kuratóriumi tagokat/vezetőket újraválasztani. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról márciusban tárgyal majd az Országgyűlés” – írták.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter két hete tárgyalt Brüsszelben, a sürgető kényszer az Erasmu+0 és Horizont-programok uniós leállítása volt. Mint utána elmondta, egyetlen témára, az alapítványi formában működő közalapítványok kuratóriumában jelen lévő összeférhetetlenségre koncentráltat a felek. Navracsics elmondásából kiderült, hogy az Európai Bizottság aggályai nem változtak meg az összeférhetetlenség kapcsán, ezért a kormány nevében a miniszter jogszabályváltozást ígért. Egészen pontosan így fogalmazott Navracsics Tibor: „Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani”. Hozzátette, hogy ehhez két jogszabály-módosításra van szükség, ami „nem túl bonyolult” és már a parlament márciusi ülésén meghozhatják a szükséges döntést. Ugyancsak rendezni kell azt, hogy a kuratóriumi mandátumok milyen időtartamra szóljanak, jelenleg ugyanis ezek életfogytig betölthető posztok.

Navracsics azt mondta akkor, az még egyeztetést igényel, hogy pontosan milyen pozíciókat érint az összeférhetetlenség, tehát például egy polgármester, vagy képviselő-testületi tag ide tartozik-e, de „a miniszter biztosan”. Jelenleg a 21 alapítványi fenntartású egyetem közül 10 esetében merült fel az összeférhetetlenség.

Maga Navracsics is kuratóriumi tag, de ő nem vesz fel tiszteletdíjat, mások 500 ezer és ötmillió forint közötti összeget kapnak ezért havonta, Szijártó Péter például 15, Varga Judit pedig 1,4 milliót.