A Molnál csak naponta egyszer lehet ársapkásan tankolni

A Molnál csak naponta egyszer lehet ársapkásan tankolni

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A benzinárstoppal illetve a július 30-ától bevezetett új rendelettel kapcsolatos érdekességre hívja fel a figyelmet a 24.hu cikkében. A lap egyik olvasója számolt be arról, hogy reggel 10 litert tankolt, este pedig szintén ugyanennyit. Mindkét alkalommal ellenőrizték a forgalmiját a Mol-kúton, ám a második alkalommal már nem tankolhatott kedvező áron, mert a leolvasáskor jelezte a rendszer, hogy aznap már tankolt egyszer kedvezményes áron. Igaz, hogy csak 10 litert, vagyis belefért volna a napi 50 literes limitbe, de akkor sem engedték a kedvezményes áron való üzemanyagvásárlást. 

Egy másik vásárló is kétszer tankolt egy nap, tankolásonként 23 litert, vagyis napi szinten ő is belefért volna a Mol által június 24-én megszabott 50 literes limitbe. Két külön megyében történt a tankolás, és a második helyen azt mondták neki, hogy nem kutanként lehet ársapkásan tankolni, hanem mennyiségtől függetlenül csak napi egy alkalommal.

Bujdos Eszter a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, ő is úgy tudja, hogy a tankolási rend legutóbbi módosítása, azaz július 30-a dél óta a Molnál egy forgalmival egy nap csak egyszer lehet ársapkásan tankolni, függetlenül a mennyiségtől.

A rendszer ugyanis felismeri a rendszámot, és jelzi a kutasnak, ha valaki már egyszer tankolt aznap, és nem engedi másodszor is ársapkásan üzemanyagot venni. A Mol feltehetőleg fejlesztett valamit kasszarendszerén, és azóta így működnek – tette hozzá a szakember. Emellett megmaradt az 50 literes korlátozás is – vagyis legfeljebb annyit lehet tankolni egy alkalommal hatósági áron.

A szakértő szerint ez a korlátozás leginkább a vidéki fogyasztókat érinti, mivel ők azok, akik egy nap többször is elmennek tankolni. Ez alapján nekik ezentúl mindig az első tankolás lesz hatósági áras a Molnál, a többit csak piaci áron kaphatják majd.

Az üggyel kapcsolatban a Hvg.hu kérdéseket küldött a Molnak, amint választ kapnak, beszámolnak róla.

Érdemes megemlíteni, hogy a Mol-csoport egyébként nagyon nyereséges, a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt) és 372,8 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” üzleti eredményt ért el.

Frissítés: 

Válaszolt a Mol a Hvg.hu-nak: eszerint a Mol napi egy tranzakció keretében, legfeljebb 50 liter üzemanyag tankolását teszi lehetővé vásárlói részére kisnyomású kútoszlopain. Mint hozzátették, a hatósági ár jogosultjait nem a Mol, hanem jogszabályok határozzák meg. 

 

Címkék: Mol, tankolás, ársapka