A Momentum és a TASZ is megtámadta Orbán népszavazási kérdéseit

A Momentum és a TASZ is megtámadta Orbán népszavazási kérdéseit

Orbán Viktor 2020. október 10-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt mellett a Momentum Mozgalom és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is megtámadta hétfőn, a rendelkezésre álló utolsó napon a Kúriánál az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, gyermekvédelminek mondott népszavazás kérdéseit. 

Mint megírtuk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 30-án hitelesítette a kormány összes, a homofóbbá eltérített pedofiltörvény népszavazási legitimációját szolgáló kérdését.

A Momentum közleménye szerint viszont a kérdések értelmetlenek. „Olyannyira értelmetlenek, hogy nem tudni, hogy érvényes és eredményes népszavazás esetén milyen jogalkotással lehetne eleget tenni nekik. Nem tudni, hogy kit és mire köteleznek. Az NVB-nek és a Kúriának szigorú szempontrendszere van, a múltban sok, ennél sokkal precízebb ellenzék által benyújtott kérdést kihajítottak az egyértelműség hiányára hivatkozva (egyik kérdés sem felel meg az egyértelműség követelményének).

Emellett valójában nem népszavazási kérdések, mert nem döntésre hívnak fel. A népszavazás lényege, hogy a nép hatalmát közvetlenül gyakorolva eldöntsön közérdekű kérdéseket. Egy igazi népszavazás arra kéri az embereket, hogy döntsenek egy bizonyos kérdésben. Ez a népszavazás nem döntésre hívja a választópolgárokat, hanem, hogy biankó felhatalmazást adjanak a kormány leegyszerűsítő politikájának.

Álláspontjuk szerint alkotmányellenesek is. Egy népszavazással szemben elvárás, hogy akár az igenek, akár a nemek nyernek, a döntés megvalósítható legyen az alkotmány keretei között. A kérdések erre nem alkalmasak. Az egyik kérdés alapján, például, ha győznek az igenek, gyermekeknek korlátlanul lehetne szexuális médiatartalmat megjeleníteni. Ez ellentétes a gyermekek alapjogaival, és ellentétes az EU-s joggal is – tették hozzá

A Társaság a Szabadságjogokért hangsúlyozta, hogy az NVB döntése ellen hétfőig lehetett bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni, a Társaság a Szabadságjogokért több megkeresést is kapott ezzel kapcsolatban a gyűlöletkampányt elutasító állampolgároktól. Végül a szervezet mind az öt kérdéssel szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be egy hozzá forduló apa képviseletében, aki saját alapvető jogai mellett gyermekeinek jogai védelmében is fel kívánt lépni, valamint egy másik szülő és gyermeke képviseletében, akit saját jogaiban is érintenek a népszavazási kérdések.

Ők is úgy vélik, hogy a kérdések hitelesítésekor az NVB átsiklott afölött, hogy csak olyan kérdéseket lehet népszavazásra bocsátani, melyekre a választópolgárok egyértelmű választ adhatnak, az Országgyűlés pedig el tudja dönteni, hogy a népszavazás eredményének következtében milyen jogszabály megalkotására köteles.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is hétfőn nyújtotta be beadványát.