A Momentum is népszavazást kezdeményez

A Momentum is népszavazást kezdeményez

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Népszavazást kezdeményezne a Momentum a nemrég kirobbant lehallgatási botrány miatt.

Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja – és hegyvidéki képviselőjelöltje – arról beszélt, hogy az emberek magánéletébe tiport bele a kormány, ezt pedig csak a közös népakarat tudja megfékezni. – Varga Judit azért mondhatja azt, hogy ő mindent a szabályoknak megfelelően csinált, mert Magyarországon a leglazább a szabályozás. Ezek a szabályok rosszak – fogalmazott, ezért öt kérdést nyújtanak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Céljuk, hogy szigorítsanak a jelenlegi eljárási renden.

A Momentum öt népszavazási kérdése az alábbi:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?

4. Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegasus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

A lehallgatási botrány bő két héttel ezelőtt robbant ki, amikor a Direkt36 oknyomozó portál megírta: egy izraeli informatikai-biztonsági cég, az NSO olyan kémszoftvert adott el a világ számos országának, többek között Magyarországnak, amellyel a mobiltelefonok tulajdonosainak tudta nélkül meg tudják figyelni a célszemély eszközét. Az adatbázisban több mint háromszáz magyar telefonszám is szerepel, ezen számok tulajdonosa közt akad négy magyar újságíró (Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid, Panyi Szabolcs, Szabó András – utóbbi kettő a Direkt36 munkatársa), egy magyar fotós, Varga Zoltán médiatulajdonos és hat ismerőse (köztük Chikán Attila közgazdászprofesszor), valamint Simicska Lajos fia és ügyvédje. De felbukkan még Gémesi György ellenzéki politikus, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara vezetője és kilenc másik ügyvéd, valamint Aszódi Attila és Weingartner Balázs egykori államtitkárok telefonszáma is. A listán való szereplés önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy sikeresen fel is törték a Pegasusszal az adott számhoz tartozó mobiltelefont, ugyanakkor ez több esetben már bebizonyosodott.