A Momentum népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárról

A Momentum népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyárról

A kínai CATL akkumulátor gyár ügyében tartottak közmeghallgatást Debrecenben 2023. január 19-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint lapunk is beszámolt róla, Indulatoktól fűtött közmeghallgatást tartottak pénteken Debrecenben a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) tervezett akkumulátorgyára ügyben. A fórumon fizikai atrocitás is történt: megütöttek egy nőt, aki többször érvelt az üzem mellett. Az atrocitás egyike volt azoknak a perceknek, amikor a rendezvényt meghirdető kormányhivatal nem volt ura az eseményeknek. Tudósításunkból kiderül: számos ilyen periódus akadt. A résztvevők – a leghangosabb ellenzők és néhány jelenlévő akkugyár-szimpatizáns – egyaránt elhagyták a helyüket, és a székek előtt adtak hangot észrevételeiknek hangos szóval.

Mándi László debreceni önkormányzati képviselő helyi népszavazást kezdeményezett a „túl nagy vízigényű gyárak létesítéséről”, de az akkumulátorgyárat célozva.

A HVG tudósítása szerint a képviselő ezt a kérdést tenné fel a debrecenieknek a népszavazáson: „Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

A gyár ellenzői szerint az akkumulátorgyártó üzem egyik legnagyobb károkozása éppen a jelentős vízkivétel lenne, miközben Debrecenben a jövőben nagy problémát okozhat a vízhiány.

Az LMP is népszavazást kezdeményez az akkumulátorgyár ellen, mégpedig országosat. Ugyanakkor a párt már tavaly is bejelentette ezt a kezdeményezését, de akkor végül nem gyűjtöttek aláírásokat. Decemberi cikkünkben megírtuk, hogy noha októberben az LMP a sajtót is értesítve helyi népszavazás kezdeményezését jelentette be Debrecenben a kínai CATL akkumulátorgyártó óriásberuházása ellen, a párt egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vett fel. Ez a Helyi Választási Iroda minapi hirdetményéből derül ki. Ennek alapján a támogató szignók gyűjtésére meghatározott időszak úgy telt le, hogy a zöldpárt egyetlen aláírást sem gyűjtött.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.