A valaha mért legalacsonyabb szintjére apadt a Velencei-tó

A valaha mért legalacsonyabb szintjére apadt a Velencei-tó

A Velencei-tó kiszáradt medre Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. (MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vízügyi honlapon közölt adat szerint elérte a valaha mért legalacsonyabb vízszintjét a Velencei-tó: ma (csütörtökön) 63 centimétert mértek. Utoljára 1949 október 24-én jegyeztek fel ekkora vízállást – amióta hivatalosan mérik a vízszintet -, így ez az érték tekintendő a Velencei-tó legalacsonyabb vízállásának. 

Történelmi feljegyzések szerint volt, hogy a tó medre teljesen kiszáradt, előfordult, hogy huszárok gyakorlatoztak benne, ám akkoriban még nem végeztek hivatalos méréseket. Ez magyarázza, miért tekinthető az 1949-es, illetve most már a 2022. július 28-i szint a legalacsonyabbnak. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság múlt heti tájékoztatása szerint az élővilág védelme érdekében július 20. óta folyamatos zajlik a Velencei-tó levegőztetése: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik.

A tó egy-egy nyári napon akár másfél centimétert is apadhat, így nem nehéz megjósolni, hogy a negatív rekord meg fog dőlni, hiszen hol van még a forró időszak vége? Az Időkép harminc napos előrejelzése szerint a következő egy hónapban 30 fok Celsiust meghaladó, vagy annak közelében lévő hőmérsékletek várhatóak.