A Városháza cápáiról beszél Bajnai egy újabb kiszivárgott felvételen

A Városháza cápáiról beszél Bajnai egy újabb kiszivárgott felvételen

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely (Fotó: Bajnai Gordon / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét hírt adott magáról a Karácsony Gergelyt és az ellenzéki városvezetést támadó informátor: az Anonymous-maszkos férfi ezúttal egy újabb részletet közölt a Bajnai Gordon egykori miniszterelnök és Gansperger Gyula, az Orbán-kormány egykori ÁVP-vezére közötti háttérbeszélgetésből.

A titokban rögzített, egyértelműen vágott felvétel elején Gansperger Gyula hangját hallani, amint Bajnai Gordonnak panaszkodik: „Megzavartam volna a […] ez egy nagyon káros dolog. És ezért kértük a te segítségedet, mert nem tudtuk, hogy hova kell […]. Vannak ilyen berepülő pilóták, akik megjöttek, most nem untatnálak ezekkel a személyekkel. Csak érted, ha a kisebb ügyeknél, kavarognak. De én azt mondom, hogy ez azért egy egészen más történet.”

A felvételt közlő Index szerint itt a Városháza eladásáról esik szó, és Gansperger közvetítőként kér védelmet az ügyben közbenjáró volt miniszterelnöktől.

Bajnai erre így reagál a felvétel alapján: „Legalább két probléma van. Menedzsmentszempontból. Tehát ugye ez egy hatpárti koalíció. Ami egy adottság. Erre utaltam, hogy mind a két oldaláról láttam már ezeket a működéseket. Itt valaki megszagolja egy dealnek, egy üzletnek a lehetőségét, akkor rögtön mindenki magát akarja közvetítőként betenni. Azért, hogy aztán valami jutalékot kérhessen.”

A hanganyag alapján Gansperger Gyula arra kéri Bajnait, oldja meg Tordai Csaba, a főpolgármester közbenjárásával, hogy Ganspergeréknek csak Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő cég vezetőjével kelljen tárgyalniuk a Városháza eladásáról. Bajnai Gordon viszont nem biztos a terv kivitelezhetőségében. „…nem tudom, hogy a Tordai úr erre képes lesz-e, mert amint híre megy egy ilyen dolognak, ebben a […] egy ilyen koalícióban, mindenki hirtelen, meg vannak ezek a cápák. […] Énszerintem amikor bejelentkezik nálatok valaki, nem tudja kontrollálni, rengeteg ilyen cápák úszkálnak a tóban, és egy nagykoalícióban mindenkinek a maga kis részterületei vannak, ez a realitás, ez így működik” – hallatszik a felvételen.

Az Anonymous–maszkos ismeretlen november 4-e óta közöl leleplezőnek szánt hanganyagokat, melyeket elsőként a kormánypárti bennfentes.net portál és az Index mutatott be. A maszkos férfi célja bebizonyítani, hogy Karácsony Gergelyék fű alatt próbáltak túladni a Városháza épületén, a titokban zajló üzleten pedig közvetítők, kijáró emberek is gazdagodtak volna. Ennél is erősebb állítása az, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest is korrupció hírébe hozza.

Karácsony Gergely főpolgármester hazugságnak nevezte a felvételen elhangzó állításokat, és pert ígért az azokat tényként közlő sajtótermékeknek, hozzátéve, nagyon sok pénzt kell majd fizetniük, ha nem közölnek helyreigazításokat. A főpolgármester jelezte, csapatuk összezár a politikai jellegű támadások ellen. Később Facebook-bejegyzésében azt is sejtette, hogy titkosszolgálati módszerekkel próbálják lejáratni Budapest ellenzéki vezetését – és ehhez az orosz hírszerzésnek is köze lehet. Utóbbi véleményét arra alapozta, hogy Gansperger állítólag Magyarország egyik leggazdagabb családja, az orosz Rahimkulov fivérek megbízásából próbált kapcsolatokat építeni a Városházán. Ezen a véleményen volt amúgy Bajnai Gordon is.

Karácsony Gergely többször is állította, hogy a Városháza eladásáról szóló hírek alaptalanok. Ugyanakkor az tény, hogy tavaly novemberben valóban tárgyaltak az épület értékesítéséről, és a hivatal egy kisebb, korszerűbb komplexumba költöztetéséről – ám az ötletet azóta elvetették. A kiszivárogtatásoknak ugyanakkor annyi következménye mégis volt, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője fegyelmit kapott, amiért meggondolatlanul nyilatkozott az egyik ilyen rögzített háttérbeszélgetésen.

A szövevényes ügyről írt korábbi cikkeinket ide kattintva olvashatják el.