Városháza-ügy: Karácsony perrel fenyeget, és kiáll korruptnak nevezett helyetteséért

Városháza-ügy: Karácsony perrel fenyeget, és kiáll korruptnak nevezett helyetteséért

Karácsony Gergely és a főváros vezetésének rendkívüli sajtótájékoztatója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb felvonással gyarapodott a Városháza körüli botrány: az ügyet folyamatosan felszínen tartó Anonymous-maszkos férfi ezúttal egy olyan hangfelvételt közölt, melyen állítólag a Gansperger Gyula üzletember, az első Orbán-kormány APV-vezére beszél egy ismeretlen személlyel a Városházán kialakult illegális jutaléki rendszerről. Az október 6-i keltezésű felvételen a már korábban emlegetett Városháza-eladással kapcsolatban kenőpénzek elfogadásával vádolják Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest.

Hazugságot tényként közölni nem újságírás

Budapest vezetése kedden rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a felvételre. Politikai rágalomhadjáratról van szó, melynek célja, nem Kiss Ambrus, hanem a város vezetése, közvetetten pedig az ellenzéki összefogás – állította Karácsony Gergely, s egyúttal a hanganyagot tényként közlő lapoknak is üzent: feljelenti őket, és nagyon sok pénzt kell majd fizetniük, ha nem közölnek helyreigazításokat. Hazug állításokat tényként közölni nem újságírás, hanem bűncselekmény – figyelmeztetett minden érintettet a főpolgármester.

Karácsony szerint a felvételen olyan emberek beszélgetnek, akiket ők nem ismernek, olyan dolgokról, amelyeknek semmi köze nincs a valósághoz. „Hogy Fidesz-közeli üzletemberek hogyan próbálják egymást megzsarolni, arról nincs miért tárgyalnunk” – tette hozzá arra az újságírói felvetésre, hogy a leleplezőnek szánt anyag téma lesz-e a Városházán. A főpolgármester azt is abszurdnak minősítette, hogy valaki számára tényszerű lehet az a pár mondat, amit az álarcos férfi tett közzé.

Kiss azt is feljelenti, aki csak feltételezi róla a korrupciót

A sajtótájékoztatón felszólalt Kiss Ambrus is, aki hangsúlyozta: Gansperger Gyulát nem ismeri, vele nem találkozott, és büntetőfeljelentést tesz minden sajtótermék ellen, ami akár csak feltételesen is elismeri a róla szóló állítások valóságtartamát. A főpolgármester azt is egyértelművé tette, hogy összezárnak minden vélt politikai támadással szemben.

Az Index feldobta, a NER-média körbe adta

 A Városháza eladásáról szóló hírt először az Index főszerkesztője publikálta november 4-én, tényként közölve, hogy Karácsonyék túladnának az épületen – a cikk egyébként húsz perccel azután jelent meg, hogy a témában egyáltalán írásban megkérdezték volna a főpolgármester hivatalát.

A hírportál egy nappal később már arról írt, hogy a Városházát Berki Zsolt cége, a törlési eljárás alatt álló Northen Rock Kft. kínálta eladásra egy ingatlankezelőnek. Karácsony Gergely közleményben válaszolt, melyben fake newsnak nevezte az Index értesüléseit: „… Ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, százszázalékos tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le. Szánalmas dolog, hogy az Index főszerkesztője minden ténybeli alap nélkül a Fővárosi Önkormányzatnak tudja be egy kényszertörlés alatt álló cég papírfecnijét. (…) Megismétlem: sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott” – írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy feljelentést tettek az alaptalan híresztelés miatt.

A kormánypárti sajtó így is „rákapott” a hírre, a botrányt pedig tovább generálta az Anonymous-maszkos férfi első, november 9-én megjelenő hangfelvétele: ezen Barts Balázs a fővárosi vagyonkezelő cég vezére beszél „Gyulával” és „Zsolttal” (őket a sajtó később Gansperger Gyulával és Berki Zsolttal azonosította) arról, hogy lehetne értékesíteni a Városháza épületét. Barts később összevágott, s ezáltal hamisított felvételnek nevezte a hanganyagot Karácsony Gergely hivatala pedig jelezte: nem hogy döntöttek volna a komplexum értékesítéséről, de szándékukban sincs ilyesmi – sőt, épp most újítják fel az épületet (Tavaly novemberben ugyan valóban tárgyaltak az esetleges eladásról, ám elvetették az ötletet.)

A kikerülő hangfelvételnek egy következménye mégis lett: Barts Balázs fegyelmit kapott meggondolatlanságáért. Kirúgni azonban nem rúgták ki, mert Karácsony Gergely szerint jó szakember, akit „csőbe húztak”, bizalom pedig nem fogyott el iránta, csak megingott.