„A veszélynek távolról sincs vége” – plakátokkal buzdít oltásra az orvosi kamara

„A veszélynek távolról sincs vége” – plakátokkal buzdít oltásra az orvosi kamara

Magyar Orvosi Kamara

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Bár a közhangulat mást sejtet, a veszélynek távolról sincs vége – erre hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a járvánnyal kapcsolatban pénteken. A szervezet szerint a lakosság egy része számára kifejezetten magas kockázatot jelent az indiai, azaz a delta-variáns. Mint írták, akik még semmilyen típusú vakcinával nem oltatták be magukat, azok vannak leginkább veszélyben.

A MOK így plakátokat juttat az orvosi rendelőkbe, azokon buzdítva a koronavírus elleni vakcina beadatására. – 5,5 millió embert már beoltottak, a nyájimmunitáshoz ez még messze nem elég. Csak együtt vethetünk véget ennek, ha minél többen felvesszük az oltást – közölte a szervezet.

A kormány szerint is lehet negyedik hullám

Az indiai variáns már május végén megérkezett Magyarországra, az esetszámok viszont azóta is folyamatosan csökkennek. Akadnak olyan országok, ahol az átoltottság ellenére is emelkedést okoz a delta változat, de leginkább a fertőzöttek számában, míg a halottaké és a kórházban lévőké nem emelkedik – valószínűleg leginkább a vakcinának köszönhetően. Az aktuális kutatások szerint is a járványnak lehet szezonalitása, ezért van, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is visszaszorult tavaly végére a fertőzés. Idén a hatáshoz már hozzájárulhattak az oltások is.

Magyarországon július elejére az oltottak száma átlépte az 5,5 milliót, így újabb korlátozásokat vezettek ki. Néhány hónapja elérhetőnek nevezték a hatmillió oltás beadását is, áprilisra viszont már látszott, hogy önkéntes alapon ez nem feltétlenül fog összejönni. A delta-variáns fertőzőbb az eredeti, illetve a brit változatnál, és utóbbi is már jóval virulensebb volt. Az pedig virológiai közhely, hogy ha megjelenik egy erőteljesebb változat, akkor hamar az válhat az egyeduralkodóvá. (Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus tavaly télre kiszorította a nála gyengébb influenzavírusokat, utóbbiak jóval kevésbé terjedtek.)

Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón azt mondta, lesz negyedik hullám, az az oltatlanokra lesz veszélyes, ezért oltási akciót indítanak, bátorítva a vakcina felvételére. Franciaországban egyébként nemrég döntöttek úgy, hogy a betegbiztosító továbbíthatja az oltatlanok neveit a kezelőorvosokhoz, akik így külön megkereshetik őket, felhívva a figyelmet az oltás beadásának fontosságára. Az adatvédelmi biztos előzőleg aggódott egy ilyen lépés miatt, de a héten már ő is áldását adta rá, hivatkozva arra, hogy szerinte, ha az egészségügyi helyzet úgy kívánja, át lehet lépni az adatvédelmi szemponton.