A világ vezető politikusait sem kíméli a járvány – Volt, aki nagyon pórul járt

A világ vezető politikusait sem kíméli a járvány – Volt, aki nagyon pórul járt

Donald Trump amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából tartott kétnapos londoni csúcsértekezlet második napi ülésén 2019. december 4-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken derült ki, hogy koronavírusos lett Donald Trump amerikai elnök is, akit eleinte enyhe tünetek gyötörtek, de egy nap után kórházba került. Miközben a világon mindenki a következményeket latolgatja, érdemes megnézni, eddig hány vezető politikus kapta el a világjárványt okozó kórokozót. 

Akik nem vették komolyan a vírust

A listán előkelő helyen szerepel Boris Johnson brit miniszterelnök, aki még áprilisban betegedett meg, intenzív osztályra is került, ahol oxigént kapott, noha végül gépi lélegeztetésre nem szorult. Miután felgyógyult, nyilvánosan adott hálát az őt ápoló egészségügyi dolgozóknak, akik gyakorlatilag megmentették az életét.

Az AP hírügynökség listáján a következő ismert politikus Jair Bolsonaro brazil elnök, aki júliusban jelentette be, hogy megfertőződött, és minden alkalmat megragadott, hogy a Trump által is lelkesen promotált hidroxiklorokint reklámozza – ő is ezt szedte –, amelyért alaptalanul, de rajong. Kutatások sora igazolja ugyanis, hogy az eredendően maláriagyógyszer, de autoimmun betegségek ellen is sikeresen használt hidroxiklorokin inkább hatástalan, ha nem éppen káros a koronavírus elleni küzdelemben. Bolsonaro nemcsak a hidroxiklorokin iránti rajongásban hasonlít Trumpra, hanem abban is, hogy hónapokon át semmibe vette a távolságtartást vagy a maszkviselést, és elbagatellizálta a vírus súlyosságát. Ennek ellenére viszonylag enyhe tünetekkel megúszta a betegséget.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök is azok közé tartozott, akik nem vették komolyan a koronavírust, és bőséges vodkafogyasztást, hokiedzéseket valamint szaunázást javasolt népének a járvány elkerülésére. Júliusban jelentette be, hogy megfertőződött, de tünetmentes maradt. Belarusz egyike azoknak az országoknak, ahol azóta sem vezettek be átfogó intézkedéseket a járvány ellen.

Akik nem voltak szerencsések

Juan Orlando Hernández, az 52 éves hondurasi elnök júniusban fertőződött meg, két közeli munkatársával egyetemben. Hernándezt tüdőgyulladással vitték kórházba, és oxigénkezelést kapott. Végül helyrejött, és egyike azoknak a vezetőknek, akik azért harcolnak, hogy a világon mindenkinek egyenlő esélye legyen hozzájutni a koronavírus elleni vakcinához.

A volt Szovjetunióhoz tartozó országok közül az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan kapta el a vírust, illetve tavasszal Mikhail Mishustin orosz miniszterelnöknek lett még pozitív a tesztje, ő egy időre kórházba is került. 

Alejandro Giammattei guatemalai elnök szeptemberben lett koronavírusos, úgy tűnik, enyhe tünetekkel megúszta. A bolíviai ügyvivő elnök, Jeanine Anez tesztje júliusban lett pozitív, miután a bolíviai kormány több tagja is koronavírusos volt. A Dominikai Köztársaság új elnöke, Luis Abenader épp a választási kampánya során kapta el a vírust, és heteket töltött karanténban a nyáron.

Közép-Kelet-Európában Julija Timosenko volt ukrán kormányfő fertőződött meg koronavírussal augusztusban, állapota súlyos volt, 39 Celsius fokos lázzal küzdött, de már felépült. 

Még márciusban karanténba vonult a lengyel kormány egy része, miután Michal Wos környezetvédelmi miniszter koronavírus-tesztje pozitív lett. Áprilisban pedig belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára.  

A Közel-Keleten számos vezető iráni politikus fertőződött meg, így többek között a Covid-19 betegségben vesztette életét Husszein Sejhuliszlám korábbi iráni külügyminiszter-helyettes, Mohammad Mirmohammadi, Ali Hamenei ajatollah, Irán politikai-vallási vezetőjének egyik tanácsadója, illetve több parlamenti képviselő is.

Indiában is a kormány több tagja lett koronavírusos, így M. Venkaiah Naidu alelnök, aki tünetmentesen vészelte át a betegséget. Amit Shah belügyminiszter viszont egy ideig kórházban lábadozott, a 65 éves Suresh Angadi vasúti kormányminiszter pedig a múlt hónapban belehalt a betegségbe. 

Áprilisban nem kerülte el a vírus az akkori izraeli egészségügyi minisztert, Yaakov Litzmant, aki több hétig beteg volt. Izrael ultra-ortodox közösségében, melynek Litzman is a tagja, különösen sok fertőzést mutattak ki. Sokan közülük ugyanis nem vették komolyan a kormány által hozott szabályokat. A nyár folyamán pedig Rafi Peretz Jeruzsálem-ügyi miniszternek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

Dél-Afrikában a bányászati és energiaügyi miniszter, Gwede Mantashe, és Thulas Nxesi munkaügyi miniszter betegedett meg, Dél-Szudánban pedig Riek Machar alelnök és több miniszter is megfertőződött.

És a magyarok

Idehaza eddig augusztus végén voltak melegebb pillanatok a kormány számára, amikor Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját koronavírussal diagnosztizálták. Így a korábban vele egy kerti partin tartózkodó Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, helyettese, Orbán Balázs, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője is hatósági karanténba került, de egyiküknél sem mutatták a vírust. Varga Judit igazságügyi miniszter is karanténba vonult egy időre, szintén negatív tesztekkel szabadult. Koronavírusos lett viszont Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője, volt igazságügyi miniszter.