Akár fél évbe is telhet, mire egy koronavírusos beteg felépül

Akár fél évbe is telhet, mire egy koronavírusos beteg felépül

Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lélegeztetőgépre kerülő betegek 80 százaléka meghal; azok pedig, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről annyira legyengülnek, hogy kezdetben enni sem tudnak egyedül – mondta az RTL Híradónak fővárosi Korányi kórház intenzív osztályának főorvosa. Madurka Ildikó szerint „hiába próbálják megmozdítani a kezüket, az nagyon gyenge. Szükségük van arra, hogy ott legyen körülöttük az ápolószemélyzet, aki segíteni tudja az ő táplálkozásukat, ott legyenek a gyógytornászok, akik fel tudják őket ültetni.”

Jelenleg is több mint 360 beteg van lélegeztetőgépen koronavírus-fertőzés miatt az országban. A Korányi kórház intenzív osztályán úgy 10-12 beteg. A főorvos elmondása szerint az intenzívre kerülők 55-60 százaléka felgyógyul. A teljes felépülés közben sokszor hónapokig is eltarthat. „Vannak olyanok is, akik fél éve rehabilitálódnak otthon, és még mindig nem érték el a betegség előtti teljesítőképességüket” – közölte a szakember.

Az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvos, sürgősségi szakorvos szerint súlyos esetekben maradandó szívkárosodás is kialakulhat, de a vese és a tüdő is károsodhat. – Hónapokon keresztül, bizonyos esetekben olyan szinten csökkenti a tüdőkapacitást, hogy akár otthoni oxigénpalackra is szüksége lehet – mondta Késmárky András.

Az orvos arról is beszélt, abban sem biztos, hogy évek múlva nem térnek vissza ezek a panaszok, vagy ezek a tünetek. Ezzel már ő is számos esetben találkozott, még olyanoknál is, akiknek csak enyhe tüneteik voltak. Náluk például magas vérnyomás, kimerültség, depresszió, alvászavar jelentkezik újra és újra.