Akkora a pénzhiány a rendőrségnél, hogy az igazságügyi szakértőket sem tudják kifizetni

Akkora a pénzhiány a rendőrségnél, hogy az igazságügyi szakértőket sem tudják kifizetni

(Fotó: Gerd Altmann/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akkora pénzhiánnyal küszködnek a rendőr-főkapitányságok, hogy a saját maguk által kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják maradéktalanul kifizetni – tudta meg a 24.hu.

Igazságügyi szakértők keresték meg a portált azzal, hogy pert kell indítaniuk a rendőrség ellen, hogy megkaphassák a rendőrségi kirendelés alapján elvégzett munkájukért járó szakértői díjukat, amelyet maga a rendőrség állapított meg korábban úgynevezett díjmegállapító végzés formájában. De olyan is előfordult, hogy egy szakértőnek a jogerős bírósági határozat után végrehajtóhoz kellett fordulnia, hogy végre kifizessék.

A szakértők úgy érzik, hogy kelepcébe kerültek, mert a kirendeléseket kötelező elfogadniuk, ráadásul a kiszámlázott, ám ki nem fizetett összegek után tőlük már be is hajtották az adókat. „A tavaly decemberben benyújtott számláimat sem fizették még ki: a kiszámlázott, de a be nem folyt összeg után pedig már be kellett fizetnem 600 ezer forintnyi társasági adót is. Még jó, hogy nem áfa-körben vagyok, mert akkor már milliókat fizethettem volna az államnak, hogy ingyen dolgozhassak” – mondta a 24.hu-nak egy informatikai szakértő, akinek 4–5 millió forint lejárt követelése van a rendőrséggel szemben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság elismerte a portál megkeresésére a fizetési nehézségeket – válaszuk szerint a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését. „A rendőrség a költségvetési források üteméhez igazítottan teljesíti fizetési kötelezettségeit, ami nem követi az egyes ügyek miatti szakértői kirendelések kilengéseit. A rendőrség, ahogyan eddig is, a jövőben is minden fizetési kötelezettségét teljesíti” – írták válaszukban.

Címkék: rendőrség