1,3 millió forint a pezsgő a Tiborcz érdekeltségébe tartozó kastélyszállóban

1,3 millió forint a pezsgő a Tiborcz érdekeltségébe tartozó kastélyszállóban

Orbán Viktor miniszterelnök és veje, Tiborcz István pálinkát fogyasztanak demizsonból.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos a napokban meglátogatta a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető turai kastélyszállót, ahol – mint a független országgyűlési képviselő írja – nagy mozgást tapasztalt. „Tiborcz szállodája minden jel szerint gond nélkül üzemel ... luxusautók álltak a parkolóban, a személyzeti parkolóban is jócskán voltak autók. Egy hölgy és egy úr pedig éppen akkor, szombat este hétkor érkezett a kapuhoz, a portás egy papírlapból (vendéglista) ellenőrizte a nevet, majd a kastély főbejáratához irányította a vendégeket”. Hadházy Ákos szerint ezek azt bizonyítják, hogy nem csak üzleti és oktatási célból fogad vendégeket a turai kastélyszálló, így a képviselő bejelentést tett a rendőrségen, mert szerinte megsértik a járványügyi szabályokat.

A turai kastély a TRA Real Estates Kft. nevű céghez tartozik, amely a Tiborcz István által tulajdonolt BDPST Zrt. tulajdonában van. Az Orbán Viktor vejének érdekeltségében lévő hotelt üzemeltető cégcsoport Hadházy posztjának megjelenése után azt közölte, hogy ők csupán a szállodát készítik fel az újranyitásra, valamint a munkatársaikat tréningezik. Azt is hozzátették Tiborczék, hogy „csak és kizárólag üzleti céllal érkező vendégeket” fogadnak, ugyanakkor „az üzleti célról minden vendég maga tesz nyilatkozatot”. Később Hadházy közzétette egy orosz nyelvű gasztroblog posztját, amelyik éppen a BOTANIQ Turai Kastély képével magyarázza az olvasóknak, „hova érdemes menni, és hogy csak nyilatkozni kell az üzleti célról, mást nem kérnek”.

A rendőrség a Telexnek megerősítette, hogy Hadházy Ákos bejelentése nyomán utánajártak a bejelentésnek. „A kérdéses helyszínen a rendőrök ellenőrzést végeztek, azonban szabálytalanságot nem tártak fel” – írták. „Ami egy bejelentő számára jogsértő magatartásnak, szabálytalanságnak tűnhet, az a helyszíni ellenőrzéskor – a beszerzett bizonyítékok alapján – nem feltétlenül minősül annak, mert a dokumentumok alapján megállapítható, hogy a szálláshely legális tevékenységet folytat” – jelentette ki a rendőrség illetékese portálnak.

Azt még az Mfor írta meg tavaly nyáron, hogy a kastélyhotelben akciósan is 80-100 ezer forintba kerül egy éjszakára megszállni, ezért megnéztük, hogy milyen árakra számítson, aki éppen Tiborczéknál pihenné ki a mindennapok közbeszerzéseinek fáradalmait.

Először a friss, 2021. áprilisától érvényes borlapot nyitottuk meg, és már az első ártól leesett az állunk. Egy üveg (0,75 literes) „Krug, Clos d'Ambonnay” pezsgőhöz 1 349 900 Ft-ért juthatunk hozzá (nem tévedés: egymillióháromszáznegyvenkilencezer-kilencszáz forint). Az általunk korábban nem ismert nedűt kiskereskedelmi áron 750 ezer forintért lehet megvenni áfával együtt, így becslésünk szerint – ha figyelembe vesszük a nagykereskedelmi ár kedvezményesebb szintjét – nagyjából 60-70 százalékos árréssel dolgozhatnak a kastélyban.

Az 1,3 millió forintos pezsgő.

Aki ennél szerényebb grádicson van még a NER táplálékláncában, annak vannak persze olcsóbb italok is. Találtunk 600 ezer forintos francia fehérbort és vannak 700 ezer forintért vörösborok, és persze amennyiben a magyar lőrék közül választanánk, ennél lényegesen kedvezőbb áron is borozhatunk náluk.

Ezután félve nyitottuk meg a Tiborcz-szálló itallapját, de a fentiekhez képest egészen barátságos árakkal találkoztunk. Az alkoholos sörök 2-2,5 ezer forintért ihatóak, a majdnem 3 dl (2,75 dl) Rose Lemonade-t (rózsalimonádét) 2590 Ft-ért tölthetjük a pocakunkba. Az „antik világból származó, természetesen szénsavas ásványvíz” literje 4 390 Ft, de van belőle két és fél decis adag is, három rongyos ezresért. A Napoleon konyak 4 centje tizenötezer, míg az 1989-es skót viszki 50 ezer. A forróitalok kedvelői ihatnak kapucsínót 1300-ért, vagy van tea 700-tól 1400-ig.

Ha be szeretnénk illeszkedni a pufimellényes nercegek közé, de nincs nagyon pénzünk, azt javasoljuk, hogy üljünk be a bárba egy kávéra, mintha csak a fekete miatt ugrottunk volna be oda. Azt kellően sokáig, akár egy óráig is lehet kortyolgatni, anélkül, hogy kínossá válna, ráadásul rendszerint adnak mellé valami apró csokoládét, kekszet vagy egyebet, annak elmajszolásával is telik az idő. Mindeközben építgethetjük kapcsolati tőkénket.

Sajnos a honlapon az étlap nem elérhető, ám Lukács Csaba kollégánk még tavaly októberben járt a kastélyban próbavásárláson, ő akkor egy főre 15 ezer forintból ebédelt meg.

Rossz hír, hogy a feltüntetett árakra 12 százalék felszolgálási díjat számítanak fel és az étterem teljes területén „smart casual” dresscode van érvényben, így már a honlapon is felkérik a vendégeket, hogy „tartózkodjanak a rövid sortok, bermudák, illetve trikók viselésétől”. Arcmaszkok és pufidzsekik viselésére vonatkozó előírást nem találtunk a Tiborcz-kastély weboldalán.