Aláírta Áder a „börtönbiznisz” elleni törvényt

Aláírta Áder a „börtönbiznisz” elleni törvényt

Áder János köztársasági elnök (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aláírta a köztársasági elnök a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről elnevezésű, a parlament által elfogadott törvényt. Mindez az Országgyűlés honlapjáról derült ki, amely szerint Áder János március 4-én, szerdán látta el kézjegyével a sokat vitatott jogszabályt. Mint ismert, a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés június 15-ig felfüggesztette a bíróságok által a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését.

null

null

A kormányzati propaganda által börtönbiznisznek elnevezett gyakorlat visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a Fidesz–KDNP képviselői mellett a jobbikosok is megszavazták. Az elítéltek jellemzően azért indítanak pert az állam ellen, mert a magyarországi börtönök túlzsúfoltak, ami a magyar jog szerint alapot ad a kártérítésre. Ennek ellenére a kormány az ilyen ügyekben eljáró ügyvédeket is a célkeresztjébe vette. A kormánynak a törvény alapján május 15-ig kell a kárpótlás új szabályozását kidolgoznia, míg szeptember végéig azt kell biztosítania, hogy a börtönök kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot. 

Börtönbiznisz: ki lesz a következő? | Magyar Hang

Bűnösök a fogvatartottak, de főleg az ügyvédek, mert kártalanítást kértek a börtönkörülmények miatt, és ebből üzletet csinálnak - szól a kormányzati ítélet már hetek óta. Az ügyvédek sok ügyet vállaltak, és pénzt kerestek vele, ezért a kormány szerint visszaéltek a joggal, a törvény alapján kártalanításért folyamodó ügyfeleikkel együtt.


– Ha valamikor kötelessége Áder János államfőnek, hogy előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól, akkor az pont egy ítéletek végrehajtását felfüggesztő parlamenti döntés – ezt még múlt héten, a törvény elfogadásakor írta Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke a Hvg.hu-n.

Mészáros Lőrinc is hasznot húz a börtönbizniszből | Magyar Hang

A Privátbankár kedd reggeli cikke veszi górcső alá, hogy a korábbi felcsúti polgármesternek milyen érdekeltségei vannak a börtönök környékén. Két kérdés is vonatkozik majd a börtönbizniszre a nemzeti konzultáció kérdőívén – miközben erről törvényt is készül elfogadni a parlament.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.