Állandósulnak az „átmeneti” humánerőforrás-problémák a szolnoki kórházban

Állandósulnak az „átmeneti” humánerőforrás-problémák a szolnoki kórházban

A szolnoki Hetényi Géza kórház (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júniusban ismét több napon keresztül nem lesz neurológiai és stroke ügyelet a szolnoki kórházban, a sürgős ellátást igénylő betegeket órákig utaztathatják a fővárosba, Kecskemétre, vagy Debrecenbe. De nem jobb a helyzet az arc- és állkapocs-sebészeten sem.

Ahogy erre az elmúlt hónapokban már számos példa volt, humánerőforrás-hiány miatt júniusban három napon át nem lesz neurológiai és stroke ügyeleti ellátás, de hét napon keresztül az arc- és állkapocs sebészeti ügyeleti ellátás is szünetelni fog a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházban. A neurológiai és stroke ellátásért Budapestre, Kecskemétre, vagy Debrecenbe kell utazniuk a betegeknek, az ellátásra szorulók koordinálása az Országos Mentőszolgálat feladata lesz, az összesen kilenc kijelölt egészségügyi intézmény szabad kapacitásainak függvényében. Az ellátási szünet összesen 50 betegágyat érint.

Az NNK honlapján közzétett másik határozat szerint az arc és állkapocs-sebészeti ellátást a Szolnok vonzáskörzetében élők számára az Észak-Pesti Centrumkórház, az Észak-Budai Szent János Centrumkórház, valamint a Semmelweis Egyetem biztosítja. A szolgáltatás kimaradása miatt összesen 7 kórházi ágy nem fogad betegeket.

Bár a kijelölő határozatok indoklásában egyaránt az szerepel, hogy a személyi feltételek „átmeneti hiánya” miatt nem tudják biztosítani az ellátást, ez az átmeneti hiány az NNK korábbi határozatai alapján már inkább rendszeresnek mondható. Áprilisban és májusban szintén szünetelt egy-egy napra a neurológia és stroke ügyelet, mint ahogy az arcsebészet is – utóbbinál ugyanúgy hét napig nem elérhető a szolgáltatás ebben a hónapban, mint ahogy ez júniusban is várható. De hasonló volt a helyzet áprilisban is. De nem volt kedvezőbb a helyzet ezt megelőzően sem, az arc- és szájsebészet, az urológia valamint a neurológia és stroke ügyeleti ellátásban, de az urológia tekintetében is hosszú ideje vannak akadozások, de ezek még a szerencsésebb szakterületek. A tüdőgyógyászat ugyanis az idei évben már ki sem fog nyitni Szolnokon.

A szolnoki megyei kórházban tapasztalható humánerő problémák miatt csak idén eddig 14 kijelölő határozatot kellett hoznia az NNK-nak. Tavaly egész évben 7, tavalyelőtt azonban több mint 30 határozatot kellett hozni. 2023-ban lehúzta a rolót az urológiai fekvőbeteg osztály, 2022 novemberében pedig a gyermek csecsemő és gyermekkardiológiai fekvőbeteg ellátás szűnt meg