Április elsejétől szünetel az országos hajléktalan-étkeztetési program

Április elsejétől szünetel az országos hajléktalan-étkeztetési program

Egy budapesti hajléktalanszálló (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre elveszítették az utcán, átmeneti szállókon és otthonokban élők az egyetlen esélyt a napi meleg étkezésre – tudta meg a Népszava. Az országos hajléktalan-étkeztetési program ugyanis április elsejétől szünetel. – Ezzel napi 4000 adag meleg étel tűnik el a rendszerből – árulta el a lapnak Gurály Zoltán szociológus, a Menhely Alapítvány módszertani vezetője.

A hajléktalanok étkeztetését biztosító „egy tál meleg étel program” 2017-ben indult el 4 milliárd forintos uniós támogatásból. „Ez évi egymillió adagot, több ezer tonna élelmiszert jelentett, több tízezer embernek nyújtva segítséget” – mondta Varga Péter, a Hajléktalanokért Közalapítvány igazgatója.

A programozási időszak 2020-ban lejárt, de maradványpénzekkel idén áprilisig fenn tudták tartani az ellátást. Úgy tűnik, a következő uniós pénzügyi ciklus kezdetével kiírható pályázat meghirdetéséig és lezárásáig átmenetileg is biztosítható lesz az ellátás, az ehhez szükséges közbeszerzés már zajlik. – Nagyon bízom benne, hogy május közepétől újraindulhat a program és várhatóan négy újabb hónapig, a győztes ajánlatban szereplő vállalási ártól függően, ismét tudunk adni napi egy tál meleg ételt a fedél nélkül élőknek – reménykedett Varga Péter, aki szeretné, ha a 2021-2027 között uniós pénzügyi ciklusban, sőt egészen 2029-ig folytatódna a program.

A közalapítvány munkatársai és tudomása szerint a Belügyminisztérium és az uniós források felhasználását felügyelő hazai irányító hatóság is intenzíven dolgozik azért, hogy az „egy tál meleg étel program” elérhető legyen a következő években is. Ám arra a kérdésre Varga egyelőre nem tudott válaszolni, hogy milyen összegű uniós keret áll majd rendelkezésre, bár azt reméli, hogy az előzőnél nagyobb.